Колоездачната обиколка на България по БНТ 3

След два дни ще стартира 70-та колоездачна обиколка на България, която за първи път в своята история ще финишира в Шумен на 31 август. Ще бъдат изминати общо около 705 състезателни километра, които са разпределени в пролог, 2 полуетапа и 4 етапа с общ старт.

Треньорът Радослав Константинов е събрал някои от най-добрите родни състезатели в момента, като част от тях вече прибраха в родината ни фланелките от престижни международни състезания.
На първо място конкуренцията трябва да следи Йордан Андреев. Освен, че е действащ национален шампион, той се пребори за фланелката за най-добър катерач в обиколката на Шеклерланд в Румъния. Миналата година Андреев бе и най-високо класираният българин в Обиколката на България – десети.
Внимание заслужава и един от младите таланти в отбора. Преслав Балабанов също облече ценно трико в Румъния – той бе най-добрият млад състезател в колоната и си заслужи бялата фланелка.

Ето го и пълния състав на националния отбор на България:
Йордан Андреев
Преслав Балабанов
Габриел Грозев
Николай Генов
Стефан Георгиев
Васил Попов

Официалното откриване на обиколката ще се проведе на 26 август от 16:45 пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, а веднага след това ще бъдат представени и всички отбори и участници. Прологът с дължина от 1 км ще стартира в 18:00 ч., като всички колоездачи ще стартират през минута, а последният състезател се очаква да финишира около 19:00 ч. Това зрелищно начало ще даде възможност на всички зрители да се запознаят с участниците в обиколката и да станат свидетели на първия носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието.

БНТ 3 ще излъчва НА ЖИВО пролога от 18:00 ч.! Най-интересното от всеки състезателен ден може да гледате в специалните ни репортажи всяка вечер по БНТ 3!

За разлика от предишните три издания, в които първият етап бе до Пловдив и не предлагаше сериозни височини за преодоляване, тази година обиколката ще се завърже още през първия състезателен ден на 27 август с два относително тежки полуетапа включващи общо 5 премии за катерачи включително и най-сериозната височина в обиколката – Беклемето. Първият етап ще бъде разделен на два полуетапа – София – Пирдоп (70,2 км) и Пирдоп – Троян (88,9 км).

На 28 август колоната потегля за Казанлък, като ще измине разстоянието от 108,3 км. И за да бъде възелът заплетен напълно, вторият етап също предвижда финал след спускане от емблематичната височина Шипка.

На 29-ти август предстои най-дългият етап в тазгодишното издание – Казанлък – Бургас (190,53 км). Четвъртият етап отвежда състезателите от Бургас до Сливен (114,0 км), а финалът за първи път в историята на Обиколката на България ще бъде в Шумен на 31-ви август.

Организация на движението в София.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва:

– от 22.00 часа на 25.08.2023 г. до 20.30 часа на 26.08.2023 г. на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”;

– от 07.00 часа до 10.00 часа на 27.08.2023 г. на моста пред Национален стадион „Васил Левски“.

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва:

от 16.00 до 20.30 часа на 26.08.2023 г. по:

– ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г. С. Раковски”;

– ул. „11-ти август” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”;

– ул. „Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”;

– ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”;

– ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Дунав“.

От 08.15 до 09.30 часа на 27.08.2023 г. по ул. „Ген. Гурко“ в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“, с изключение на колите на обществения транспорт.

Стартът на мероприятието е от 09.15 часа до 12.30 часа на 27.08.2022 г. на ул. „Ген. Гурко“ при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ по маршрут бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Цариградско шосе“ , бул. „Ситняково“, бул. „М. Еминеску“, бул. „Мадрид“, бул. „Ботевградско шосе“, изход от София.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg