Колко ядрени ракети има Русия и кой ги контролира

4

П резидентът Владимир Путин вчера отправи ядрено предупреждение към Запада. Той преустанови действието на договора със САЩ за контрол на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“ и предупреди, че Москва може да поднови ядрените си опити.

Какъв е ядреният арсенал на Русия, колко голям е той и кой го командва?

Русия, която наследи Съветския съюз, разполага с най-големия запас от ядрени бойни глави в света.

Към 2022 г. те са около 5 977, в сравнение с 5 428 в САЩ, сочат данните на Федерацията на американските учени.

Руският Сенат единодушно – Русия излиза от ядрения договор със САЩ

Около 1500 от тези бойни глави са „пенсионирани“, но вероятно все още не са бракувани.

В последния обмен на данни със САЩ по „Нов СТАРТ“ от 1 септември 2020 г. Руската федерация е декларирала 1447 стратегически бойни глави на въоръжение. А останалите са складирани в резерв.

Взаимните проверки на ядрените арсенали на Русия и САЩ бяха прекъснати от пандемията от COVID-19 и след руската инвазия в Украйна не бяха подновени.

Около 800 руски ядрени бойни глави са монтирани на балистични ракети с различен обсег, с наземно базиране, около 200 са в базите на тежките бомбардировачи, а останалите са качени на балистични ракети, изстрелвани от подводници, сочи Бюлетинът на атомните учени.

САЩ също разполагат с до 1500 стратегически ядрени бойни глави в готовност, тъй като това е ограничението според „Нов СТАРТ“.

Китай вероятно има над 350 ядрени бойни глави. Тъй като Пекин не е страната по договора за контрол над ядрените оръжия, китайският арсенал е трудно да се оцени. През последните години обаче той най-вероятно е нараснал. По данни на Центъра за изследване на ядреното оръжие „Джеймс Мартин“, през 2021 г. Китай е започнал изграждането на 119 нови силоза за балистични ракети с ядрени бойни глави. Според вида на ракетата и главите, всяка една от тях може да носи от 1 до 12 такива.

Медведев: Русия ще изчезне, ако не спечели в Украйна

Франция има 290 ядрени бойни глави, а Обединеното кралство – 225, показват данни на Федерацията на американските учени.

Русия разполага с около 400 междуконтинентални балистични ракети, които по оценки в Бюлетина на атомните учени могат да носят до 1185 бойни глави.

Страната също има на въоръжение 10 ядрени подводници, които могат да носят ракети с общо максимум 800 бойни глави. Тя разполага и с 60 до 70  бомбардировача, способни да носят ядрени бойни глави.

Докато Байдън беше в Киев, Русия е тествала „Сатана”-та

Русия твърди, че е модернизирала ядрените си оръжия, с ракети като „Сармат“ и хиперзвукови глайдери. Доколко тези технологии са излезли от тестовата фаза и са реално приети на въоръжение е много спорно. Редица други нови руски оръжия като стелт изтребителите ПАК-ФА и танковете „Армата“, въпреки че бяха широко рекламирани, все още реално не са приети на въоръжение в руската армия.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. само няколко държави са извършвали изпитания на ядрени оръжия, сочат данни на Асоциацията за контрол на оръжията: САЩ за последен път през 1992 г., Китай и Франция – през 1996 г., Индия и Пакистан – през 1998 г., а Северна Корея – през 2017 г.

Съветският съюз е извършил такива изпитания за последен път през 1990 г. Неговият наследник – Руската федерация, никога не е тествала ядрена бомба.

Кок контролира руските ядрени оръжия?

Съгласно руската ядрена доктрина президентът Владимир Путин е този, който взема крайните решения, когато става въпрос за използване на ядрения арсенал.

Така нареченото ядрено куфарче, или „Чегет“ (по името на връх Чегет в Кавказките планини), се намира при президента по всяко време. Смята се, че подобни куфарчета имат също руският министър на отбраната, понастоящем Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб, понастоящем Валерий Герасимов.

Путин: Tрябва да се подготвим за ядрени опити

По същество куфарчето е средство за комуникация, което свързва президента с висшето военно ръководство и оттам с ракетните войски чрез строго секретната електронна мрежа за управление и контрол „Казбек“, която поддържа друга комуникационна система, известна като „Кавказ“.

Кадри, излъчени по руския телевизионен канал „Звезда“ през 2019 г., показаха нещо, което според медията е един от куфарите с набор от бутони. В секция, наречена „команда“, има два бутона: бял за „старт“ и червен за „отмяна“. Куфарчето се активира със специална кодирана флаш памет, твърди „Звезда“.

Ако Русия сметне, че е нападната, то президентът Путин може да изпрати директна заповед за изстрелване до министъра на отбраната и командващия генералния щаб, които държат ядрените кодове. След това нарежданията ще бъдат предадени надолу по веригата на командването.

Ако бъде потвърдена ядрена атака срещу Русия, Путин може да активира т. нар. система „Периметър“ (известна на Запад като „Мъртва ръка“) – по същество компютри ще насочат и автоматично ще изстрелят ракетите с ядрени бойни глави.

Източник: vesti.bg