Кой ще наследи Ебрахим Раиси като президент на Иран?

В Иран гласуваха предсрочно за президент, след като Ебрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер на 19 май. Кандидатите са четирима.

Трима от тях са хардлайнери, а един е с умерени политически възгледи и той е подкрепен от реформаторската фракция.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей гласува малко след отварянето на избирателните секции.

„Издръжливостта, силата, достойнството и репутацията на Ислямската република зависят от присъствието на хората“, заяви Хаменей.

През последните четири години избирателната активност е спаднала, а предимно младото население е недоволно от политическите и социалните ограничения.

„Надявам се да се подобри икономическата ситуация, инфлацията да се понижи и да се контролират колебанията на обменния курс. Мисля, че така можем да постигнем развитие, особено за по-младото поколение иранци“, коментира жител на Техеран.

„Моето очакване за новия президент е да взема решения, които са в съответствие с националните интереси на Иран и да не се влияе от чужди сили“, допълни Норузи, жител на Техеран.

61 милиона иранци с право на глас избират измежду четирима кандидати. Сред тримата крайни консерватори от тях се открояват Мохамад Багер Галибаф, председател на парламента и бивш командир на Революционната гвардия, както и Саид Джалили, бивш преговарящ по ядрените въпроси.

Единственият сравнително умерен представител е Масуд Пезешкиян – 69-годишен хирург, който е за разведряване на напрежението със Запада, икономически реформи, социална либерализация и политически плурализъм.

Прогнозни резултати се очакват утре сутринта, а официални резултати в неделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg