Кой бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в НС

1

Д епутатите избраха Стою Стоев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси, предаде БТА.

Точката бе включена по-рано днес в дневния ред.

Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии,

посочи Кристиан Вигенин от „БСП за България“. По думите му в дългата традиция на българския парламент резултатът от формирането на комисии винаги е било на база съгласие, постигнато между парламентарните групи, или на база на управляващо мнозинство, което дава насока за това кои са важните за него комисии и респективно кои комисии могат да бъдат поети от опозицията. В последните години в ситуация, в която българският парламент на няколко пъти вече няма ясно изразени мнозинства, винаги тези решения са взимани на база съгласие между политическите групи и разговори между всички политически групи, отбеляза Вигенин. 

Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание, от ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“-„Демократична България“ да правите такива сепаративни споразумения,

които са против Конституцията и правилника на Народното събрание по принцип, против духа на Конституцията и правилника, коментира той. И добави – „събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“.

Затова ние гласувахме „Против“ това предложение да влезе в дневния ред и това г-н Стоев да оглави тази комисия

– не защото имаме сериозни колебания по отношение на неговите качества, тепърва ще видим какви са те, но защото смятаме, че по този начин не е редно да се структурира оперативната работа на Народното събрание, обясни Вигенин. Той изрази надежда това да е за последно не само в този, но и в следващи парламенти. 

Знаете, че подобни договорки за ротиране, избиране на председатели и любовен танц,

унизителен, между две парламентарни групи, противоречи на духа на Конституцията, на парламентаризма, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. 

Според него това, което са наблюдавали в момента, и срещу което са гласували „Против“,

е „поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент, към българския народ“, защото същите тези две парламентарни групи са загубили три седмици да се надлъгват с правене на правителство.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *