Китай извика японския посланик заради срещата на Г-7

0

З аместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския посланик в Пекин, за да изрази протест срещу „шумотевицата около въпроси, свързани с Китай“, по време на срещата на върха на Групата на седемте най-развити индустриални  (Г-7) през уикенда, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Сунак: Китай е най-голямото предизвикателство пред световната сигурност

Според Сун Япония си е сътрудничила с останалите държави на срещата на върха на Г-7 „за дейности и съвместни декларации за очерняне и нападки срещу Китай, като се е намесила грубо във вътрешните работи на Китай, нарушила е основните принципи на международното право и духа на четирите политически документа между Китай и Япония“, с което се визира Съвместната китайско-японска декларация от 1972 г.

Той е заявил, че действията на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и интересите за развитие на Китай. Пекин е „силно недоволен и категорично се противопоставя“ на това, подчертал Сун.

Китай обяви амбициозен план за развитие на Централна Азия

„Япония трябва да коригира разбирането си за Китай, да осъзнае стратегическата си автономия, да се придържа към принципите на четирите политически документа между Китай и Япония и с конструктивно отношение да насърчава наистина стабилното развитие на двустранните отношения“, добавил китайският дипломат.

Японският посланик Хидео Таруми е отговорил, че „е естествено“ за Г-7 да обсъжда въпроси от взаимен интерес. Организацията е правила това в миналото, и ще продължи да го прави и в бъдеще, докато Китай не промени поведението си, казал той, цитиран в съобщението.

Лавров: Решенията на Г-7 са насочени към сдържане на Русия и Китай

„Китай трябва първо да предприеме положителни стъпки за решаване на тези въпроси, пораждащи загриженост, ако иска те да не се обсъждат“, заявил още посланикът.

Лидерите на страните от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия

Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно заяви на брифинг в понеделник, че политиката на страната спрямо Китай е последователна и че тя ще продължи да поставя необходимите въпроси. В същото време Токио ще предприеме мерки, за да отговори на евентуални притеснения на Пекин, и ще си сътрудничи с него по общи проблеми, добави той и призова за отговорно поведение.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *