Кирил Петков: Показахме, че България е силна страна

13

С украинския президент Володимир Зеленски поговорихме колко основополагаща е ролята на България. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков в „Интервюто в Новините на NOVA”. Той поясни, че са провели среща (обяд) със Зеленски, заедно с премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ.  

„Зеленски благодари на всички нас за трите решения, взети днес в Народното събрание. Той си спомни най-тежките първи, когато Киев беше бомбардиран – колко беше основополагаща ролята на България. Не само за директната помощ, но и за „Българското предложение” в Брюксел да се замразят активите на руската централна банка и как това се отрази позитивно на тях”, поясни той.

Съпредседателят на ПП подчерта, че украинският президент днес не се е интересувал от заявките, а от реалните действия на България. „Показахме, че България е силна европейска страна, която  има значение и може да помогне, не само с военно-технически средства, но и с двата реактора, които ще отидат към Украйна”, каза още Петков.

Зеленски: Благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора, благодаря!

Той беше категоричен, че с помощта за Украйна Българската армия не е ощетена. „Част от помощта ще бъде овъзмездена. Двата руски реактора, които ще отидат към Украйна, ще бъдат платени на пълната цена, която ние сме дали. Няма да има разлики. В момента не е въпрос на средства, а на възможности”, коментира Петков.

Във връзка с проекта АЕЦ „Белене”, съпредседателят на ПП каза: „За мен той винаги е бил свързан с огромна корупция. Никога не съм разбирал защо трябва отделна площадка, а не да се развива АЕЦ „Козлодуй”, където има инфраструктура”.

Борисов на среща със Зеленски: България ще продължи да ви подкрепя

Петков припомни, че Украйна ще влезе в НАТО след края на войната. „Това, което се вижда – че Украйна има близки ценности до европейските и до Алианса и принадлежи към тези съюзи, а не към този с Русия”, категоричен е той.

„Днес пак бяхме на световната сцена. Застанахме с гордост. Един от световните лидери просто ни благодари”, заключи Петков.

Източник: vesti.bg