Как децата в погранично село постигнаха по-добри резултати от средното ниво

Как децата от едно средищно и защитено училище в погранично село успяха да получат по-високи резултати на малките матури от средното за страната ниво?! Селото е Дуранкулак – най-североизточното населено място на България, което се намира точно на границата с Румъния. А училището е „Свети Климент Охридски“.

Там се обучават 40 деца от 1 до 7 клас. Те са от няколко села, включително и от град Шабла. Някога са били 120, но демографският срив оказва своето влияние.

„Аз мога да се похваля, че ние нямаме ученици, които не ходят на училище. Малкият брой ученици позволява по-тесен контакт между учителя и ученика. И което е най-интересното – който ученик при нас е завършил основно образование, след това записва отново своите деца при нас“, коментира директорът Маргарита Тодорова.

Децата не само ходят с желание на училище, но и бележат впечатляващи резултати.

„В 4-ти клас се обучаваха 7 ученика, а на националното външно оценяване по български език техният резултат беше по-висок от националния, от областния, от общинския. Имаме 3 шестици, 3 петици и 1 тройка. По математика резултатът е малко по-слаб, но пък там е нашата гордост, че един от нашите ученици има 100 точки“, каза училищната директорка.

УНИЦЕФ: Влошени са образователните резултати на учениците в България

Философията на Марио за постигане на пълна шестица е простичка и при най-сложните задачи.

„По принцип на много деца им е трудно с текстовите задачи. За мене не са. Когато я разбереш, тогава можеш да я решиш. Ако я прочетеш един път и я сбъркаш, заради четенето да кажем, няма как да я решиш. Трябва първо да си я прочетеш, да я разбереш и тогава спокойно да си я решиш“, обясни момчето.

В училището има деца със специални образователни потребности, попадат и неграмотни за възрастта си. Средната възраст на учителите тук е 50 години, но началният курс е поверен на младите.

Няма учител, който да преподава само по един предмет. С навлизането на новите технологии се налага да бъдат
ограмотявани и родители, за да боравят с дигиталната раница.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *