Как да се справим с нашествието от раци? Като ги сготвим!

0

И талия се справя с нашествието на хищния син рак, като го включи в менютата на множество ресторанти, съобщи АП.

Рибари, лобистки групи и еколози са обезпокоени от нарастването на популацията на бързо размножаващия се инвазивен вид син рак това лято.

За да се справят с животните, лобистката група „Колдирети“ и някои риболовни асоциации се опитват да включат типични американски летни ястия в менютата на италианските ресторанти.

Ракът, който се храни със змиорки и миди, представлява потенциално опустошителна заплаха за морската екосистема и риболова на Италия.

Италия е най-големият производител на миди в Европа и третият по големина в света след Китай и Южна Корея, сочат данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН от 2021 г. Синият рак обаче е бърз плувец и ненаситен и агресивен хищник без естествени врагове по италианското крайбрежие – именно заради тези си качества този морски вид създаде трудности за производителите на миди в страната.

Италианското правителство отпусна 2,9 милиона евро за справяне с проблема с мидите, но сега кризата вече засяга и други видове рибовъдни ферми в различни части на Италия.

В лагуната на природния резерват „Орбетело“ в регион Тоскана сините раци се хранят с ципура и змиорки, които са ценен улов през зимата, поддържал местната икономика в продължение на векове и участващ в множество традиционни ястия. Сега рибовъдите откриват змиорките без глави или разкъсани на парчета, а рибарите често намират разкъсани мрежи – доказателство за силните щипки на раците.

Женските сини раци произвеждат около половин милион яйца годишно. Морските биолози вярват, че повишаването на температурата на водата вероятно е помогнало за разпространението и размножаването им.

За разлика от Североизточна Италия, където уловените раци са толкова много, че повечето дори не могат да бъдат продадени, в Тоскана засега почти всички раци се препродават на ресторанти или супермаркети, които започнаха да ги излагат на щандовете си за риба преди няколко седмици.

Орбетело“ продава раците за по 8 евро за килограм на частни лица или супермаркети. В ресторантите пък за 10 евро могат да бъдат поръчани четири рака на скара или паста с раци, домат, лук, босилек и лют сос.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *