Как да повдигнете настроението си в 6 лесни стъпки

1

В секи от нас поне веднъж в живота си се е чудил как да се развесели. Работата, домашните грижи и трудностите в междуличностните отношения често провокират стрес. Подобни проблеми се отразяват както на физическата ни сила, така и на ежедневната ни ефективност на работното място. 

За някои хора депресивните състояния продължават седмици, за други месеци. Редица психолози смятат, че нито една дейност не може да подобри настроението. 

Има обаче доказани методи, които ще ви помогнат да отвлечете вниманието си от болезнените мисли и да подобрите емоционалното си състояние. 

Слушане на музика 

Колкото и парадоксално да звучи, слушането на тъжна музика всъщност не ви вкарва в меланхолия, а напротив. Позволява ви да се отървете от нея. Учени от Свободния университет в Берлин направиха проучване и установиха, че много хора слушат тъжна музика в трудни моменти и именно тази музика им позволява да се развеселят. Според учените това се случва по няколко причини. На първо място тъжната музика ви позволява да изпитате катарзис – морално прочистване в резултат на страдание. Освен това тъжната музика стимулира чувството на носталгия и хората често започват да се отдават на приятни спомени.

Предимството на този метод е, че не е необходимо да правите почти нищо. Просто седнете на удобно място и си пуснете любимата тъжна песен.

Източник: Getty Images/iStock

Водете си дневник

Друг начин, който не изисква никакви физически усилия или материални инвестиции от ваша страна е воденето на дневник. Според проучване на Тинг Джан от Харвардския университет, воденето на бележки подобрява настроението. Заедно с други специалисти Джан установява по време на работата си, че дори най-обикновените и на пръв поглед незначителни събития, записани в дневник, в крайна сметка започват да се възприемат като нещо приятно и значимо.

С други думи, ако запишете вечеря с приятел в дневника си и препрочетете записа няколко месеца по-късно, ще изпитате повече положителни емоции, отколкото в самия момент на събитието.

Източник: iStock/Getty Images

Занимавайте се със спорт

Изберете спорта, който ще ви направи щастливи. Може да бъде всичко: пилатес, бокс, танци, тенис, бягане, аеробика или плуване. Всяко физическо упражнение има благоприятен ефект не само върху състоянието на нашето тяло, но и върху състоянието на нашия ум. Учените са стигали до извода, че спортът намалява стреса, безпокойството, агресията и прекомерната раздразнителност. Освен това спортът провокира производството на ендорфини – хормони на щастието. Дори ако първоначално започнете да тренирате без ентусиазъм, в процеса със сигурност ще усетите как настроението ви се подобрява.

Източник: iStock/Getty Images

Отидете на културно мероприятие 

Посетете място, на което отдавна сте искали да отидете, но все не намирате време за това. Нека да е театър, музей или художествена галерия. Учени от Норвегия са събрали данни за свободното време и настроението на 50 хиляди души и са установили, че хората, които посещават повече културни събития (или сами участват в тях), не изпитват тревожност и депресия. 

Експертите са установили, че мъжете изпитват повече удоволствие от събития, на които се изисква само да съзерцават случващото се: театрални представления, концерти или изложби. А жените от своя изпитват удоволствие, когато самите те могат да участват в дадено събитие.

Източник: iStock photos/Getty images

Прекарвайте време със семейство и приятели

Отдавна не сте имали семейна вечеря? Не сте виждали приятелите си от месеци? Изглежда като подходящ момент да поправите тази грешка. Експерти от университета в Аризона са направили проучване, в което са проследили емоционалното състояние на 80 души в продължение на четири дни. Експертите са установили, че най-щастливите хора се чувстват най-склонни да общуват с приятели и роднини по теми, които им се струват важни.

Източник: iStock/Getty Images

Инвестирайте средства в преживявания, а не във вещи

Много хора в моменти на тъга се опитват да се развеселят с пазаруване. Импулсивните покупки оказват влияние върху мозъка за секунди.

За психичното здраве е много по-добре да харчите пари за преживявания, а не за вещи. Според проучване, публикувано в The Journal of Positive Psychology, приятното преживяване носи на човек много повече положителни емоции, отколкото вещите.

Източник: iStock/Guliver Images

На този фон хората са по-склонни да харчат пари за материални стоки, тъй като те са по-лесни за оценка. Въпреки това, тези субекти, които все още предпочитат купуването на емоции, признават, че са изпитали много повече щастие, отколкото обикновено изпитват, когато купуват дори изключително-скъпи вещи.

По темата

Източник: vesti.bg