Какво представляват системите за противовъздушна отбрана на Израел

Нападението с ирански безпилотни самолети и балистични ракети е най-новото предизвикателство за израелските системи за противовъздушна отбрана, които и без това са пренатоварени заради войната срещу групировката Хамас.

Какво включва многопластовата система за противовъздушна отбрана на Израел:

„Стрелата“ – тази система, разработена съвместно със САЩ, е предназначена за прехващане на ракети с голям обсег, включително видовете балистични ракети, които Иран заяви, че е изстрелял снощи. „Стрелата“, която работи извън атмосферата, беше използвана в настоящата война за прехващане на ракети с голям обсег, изстреляни от хусите в Йемен.

„Прашката на Давид“ – разработената съвместно със САЩ „Прашка на Давид“ е предназначена за прехващане на ракети със среден обсег, каквито притежава ливанската групировка Хизбула.

„Пейтриът“ – тази американска система е най-старият член на израелската система за противоракетна отбрана – използвана е по време на Войната в Залива през 1991 г. за прехващане на ракети „Скъд“, използвани от силите на тогавашния иракски лидер Саддам Хюсеин. Сега „Пейтриът“ се използва за сваляне на летателни апарати, в това число дронове.

„Железен купол“ – тази система, разработена от Израел с подкрепата на САЩ, е специализирана в свалянето на ракети с малък обсег на действие. Откакто влезе в действие в началото на миналото десетилетие, тя е прехванала хиляди ракети – включително по време на настоящата война срещу Хамас и Хизбула. Израел твърди, че има над 90% успеваемост.

„Железен лъч“ – Израел разработва нова система за прехващане с помощта на лазерна технология. Израел заяви, че тази система ще промени правилата на играта, тъй като е много по-евтина за използване от съществуващите системи. Въпреки това тя все още не е въведена в употреба, посочва АП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg