Какво е ясно до момента за проектокабинета "Денков"?

Все още има много неизвестни около състава на редовен кабинет с втория мандат след появилата се вчера светлина в политическия тунел. Дали Мария Габриел ще е единственото присъствие на първата политическа сила в кабинета, който предстои да се реализира с втория мандат. Очакваме в следващите дни президентът Румен Радев да връчи папката на Николай Денков. Кирил Петков и Бойко Борисов днес подчертаха ,че договорката между двете политически сили не е коалиция.

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ днес не бяха словоохотливи на тема бъдещо управление. Вероятно Мария Габриел ще е единственият представител от ГЕРБ-СДС в правителството, излъчено с втория мандат.

Разговорите между ротационните премиери акад. Николай Денков и Мария Габриел продължават. По информация на БНТ двамата са се срещнали сутринта в парламента. Бойко Борисов и Кирил Петков дебело подчертават, че двете политически формации не са в коалиция, независимо, че ще подкрепят едно управление.

Бойко Борисов коменитера, че тези, които говорят срещу бъдещото правителството, работят за сриване на цялата политическа система. Поздрави всички, които имат смелостта да изведат държават от тежката ситуация. А на лидерите на ПП-ДБ препоръча.

„Съветвам ги да не четат и да не гледат сайтове и телевизии, докато не направят правителство, защото тези, които биха казали нещо срещу такова правителство, работят за сриване на цялата политическа система, а това са нови, шести подред предсрочни избори, сиреч катастрофа“, коментира Бойко Борисов.

Той уточни, че са дали 100% правата на Мария Габриел да води преговорите с ПП-ДБ. И уточни, че не са в коалиция с втората по големина формация в парламента.

„Не, не се нарича коалиция. Отговорност се нарича . само с една дума – отговорност. И евала на тези момчета, че правят това, което правим и ние. Партията е възбудена, техните хора са възбудени, но когато им обясниш всъщност колко лошо е всичко останало, аз мисля, че те разбират“, коментира Борисон.

С дълъг пост във фейсбук Кирил Петков обяснява защо са избрали този вариант за управление. Казва, че в тежката политическа ситуация, това е най-доброто, което можем да се направи. Заявява, че страната ще има министри, които ще работят за България, без да крадат.

Петков уточнява, че Денков и Габриел ще се сменят като премиери, но министрите ще остават същите.

„Ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете“, пише още Петков.

Според него тази формула на управелине трябва да продължи поне 18 месеца. За него това е минималният срок за приемането ни в Шенген, еврозоната, работа по Плана за възстановяване. Проектокабинетът с втория мандат вероятно ще е същият, който обявиха от ПП-ДБ още преди да започне процедурата за излъчване на правителство. Трябва обаче кандидат- министрите да потвърдят дали са съгласни да участват в управлението при променените обстоятелства.

Петков уточнява, че Денков и Габриел ще се сменят като премиери, но министрите ще остават същите.

„Ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете“, пише още Петков.

Според него тази формула на управелине трябва да продължи поне 18 месеца. За него това е минималният срок за приемането ни в Шенген, еврозоната, работа по Плана за възстановяване. Проектокабинетът с втория мандат вероятно ще е същият, който обявиха от ПП-ДБ още преди да започне процедурата за излъчване на правителство. Трябва обаче кандидат-министрите да потвърдят дали са съгласни да участват в управлението при променените обстоятелства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg