Какво да направим преди да продадем стария лаптоп

1

Л аптопите са прекрасни устройства, които през годините са се развили доста и вече могат да работят пълноценно по няколко години. Все пак идва и момент, в който е време за замяната им с нов.

Най-често старото устройство бива продадено или пък изхвърлено, особено ако е повредено. Има няколко семпли, но важни стъпки, които е добре да се предприемат преди да продадем или изхвърлим стария лаптоп, отбелязват от MakeUseOf.

Първата стъпка е логична. Трябва да направим резервно копие на всичките си данни и да го прехвърлим на ново устройство. След това да изтрием данните от стария лаптоп.

Освен това обаче е препоръчително напълно да форматираме твърдия му диск, особено ако няма да прехвърляме и правата върху операционната система на устройството и искаме да я запазим за себе си. Ако лаптопът е с Windows 10 или 11, трябва да го премахнем от списъка в профила си в Microsoft.

Също така е добре да премахнем лаптопа и от списъка с доверени устройства в социални мрежи и други сайтове и приложения, които използваме и са го запаметили като такова. Това става от всеки отделен профил на конкретната платформа.

Има и специални приложения, които форматират твърдия диск по начин, който не позволява възстановяване на данни от него. Те също са препоръчителни при продажба или изхвърляне на стар лаптоп.

Петте технологии, които доминираха през 2023 г.

Ако все пак ще предаваме и операционната система, тогава пълно форматиране не е удачно. Но може да се използва функцията за връщане на фабричните настройки на Windows. Тя ще изтрие всичко и ще направи платформата така, сякаш току що е инсталирана.

Apple пуска Vision Pro след по-малко от месец

Microsoft подготвя първите компютри с AI

Ако устройството е ненужно и/или неизползваемо, най-добре е да се предаде на фирма или пункт за преработка. Също така от него може да се вземат компоненти като твърдите дискове или SSD (ако работят) и да се използват в новото устройство. Те могат да бъдат направени и във външни дискове чрез купуването на допълнителна кутия с преходник.

AI започва да замества служители в Google

Microsoft пуска Copilot за Android и iOS

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *