Италия обяви извънредно положение

18

П о предложение на министъра на гражданската защита и морската политика Нело Музумечи правителството на Италия обяви извънредно положение на територията на цялата страна във връзка с изключителното увеличаване на мигрантския поток по средиземноморските маршрути.

Извънредното положение, подкрепено с първоначално финансиране в размер на 5 млн. евро, ще продължи 6 месеца, съобщи БГНЕС.

„С удоволствие се съобразихме с искането на министъра на вътрешните работи Матео Пиантедоси, който добре осъзнава сериозността на това явление”, каза Музумечи и уточни, че броят на мигрантите в страната се е увеличил с 300%.

Кораб с близо 400 мигранти потъва между Гърция и Малта

„Нека бъде ясно, че това не решава проблема, чието разрешаване е свързано единствено със съзнателна и отговорна намеса от страна на Европейския съюз“, допълни министърът.

Благодарение на извънредното положение ще бъде възможно да се приложат по-бързи процедури и действия, за да се предложат на мигрантите решения за приемане в кратки срокове с адекватни стандарти, посочва АНСА.

„Плажът беше осеян с мъртви тела“: Трагедията в Италия

Това заявиха правителствени източници в края на заседанието на Съвета на министрите, като подчертаха, че Гражданска защита и Италианският червен кръст също ще се включат със своя опит и оборудване. В същото време, подчертават същите източници, ще бъдат увеличени и укрепени структурите, насочени към репатриране на лицата, които нямат право да пребивават в Италия, като се засилят дейностите по идентифициране и експулсиране.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *