Исторически ден: Турция е подкрепила Швеция за НАТО

23

Турският президент Тайип Ердоган се съгласи да предаде на парламента кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз НАТО, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в понеделник, в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

„Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да изпрати протокола за присъединяване на Швеция на турския парламент възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество със събранието, за да осигури ратификацията. Това е исторически ден, заяви Столтенберг на пресконференция.

След срещата на Ердоган и Шарл Мишел: Ще се съживят ли отношенията между ЕС и Турция

Столтенберг отказа да посочи дата, на която присъединяването на Швеция ще бъде ратифицирано от турския парламент, който ще вземе решение за точните срокове.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО миналата година, като изоставиха политиките на военно неприсъединяване, продължили през десетилетията на Студената война, тъй като нахлуването на Русия в Украйна промени съображенията за сигурност.

Ердоган: Отворете вратата на Турция за ЕС, а ние ще разчистим пътя на Швеция за НАТО

Молбите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато молбата на Финландия получи зелена светлина през април, Турция и Унгария се въздържаха да одобрят кандидатурата на Швеция.

Стокхолм работи усилено върху кандидатурата си преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, заедно със САЩ и техните съюзници, като настоява Турция да се откаже от противопоставянето си.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс – акцентите

Ердоган заяви, че Швеция приютява членове на войнстващи групировки, главно поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК), които той обвинява в организиране на демонстрации и финансиране на терористични групи, а антитурските протести в Стокхолм също предизвикаха гнева му.

Междувременно Швеция заяви, че е изпълнила всички искания, договорени по време на преговорите с Турция миналата година, включително въвеждането на нов законопроект, според който членуването в терористична организация е незаконно, и подчерта, че свободата на словото е защитена в нейната конституция.

В четвъртък началникът на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че Будапеща няма да блокира ратификацията на членството на Швеция в НАТО.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *