Историкът проф. Вили Лилков: Хуманността е мотивирала спасяването на българските евреи

На 9 и 10 март отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Почитаме паметта на загиналите в Холокоста. Темата коментира в студиото на „Денят започва“ проф. Вили Лилков.

„За мен е важно това, което се е случило в България през онези години, да се разкаже чрез свидетелствата на самите евреи. Докато изучавах документите на Народния съд бях подтикнат да напиша книгата „Доблест и наказание“, защото бях изненадан, че много евреи отиват в Народния съд и застават в защита на народни представители, които са обвинени в антисемитизъм“, коментира той.

Проф. Лилков разказа подобна история:

„Васил Велчев е бил индустриалец, основател на фабриката за фаянс в Каспичан. Той като народен представител подписва писмото на Димитър Пешев в защита на българските евреи. Освен това, Велчев взема 32-ма изселени евреи от Нови пазар и ги наема на работа. Всеки ден ги превозва с личен транспорт до фабриката в Каспичан, независимо, че околийският началник разпорежда евреите да бъдат уволнени. След 9 септември е осъден на 15 години затвор и 4 години след присъдата му от Народния съд умира. Но благодарните евреи не го забравят и отиват в съда и казват всичко това“.

Според историка хуманността е мотивирала спасяването на евреите.

„Българските евреи са били дълбоко интегрирани в нашето общество и с българите са установили добри взаимоотношения – търговски, съседски, приятелски“, добави проф. Лилков.

Вижте целия разговор във видеото

Източник: bntnews.bg