"Истории от Олимпийските игри" брой 27

Йордан Биков е част от първото златно поколение във вдигането на тежести в България. Един от тримата ни щангисти, сътворили фурор с триумфа си на Олимпийските игри през 1972. Паметният кадър, в който българинът е скочил от радост високо над щангата пък остава една от емблемите на Игрите в Мюнхен.

Борецът Георги Мърков е един от малцината български спортисти, спечелили Голям шлем – трите най-престижни титли – олимпийска, световна и европейска в рамките на една година. Първата му схватка в олимпийския турнир през 1972 трябва да е срещу израелския борец Нелсон Давидсон. Но ден преди началото на тяхната категория, терористи от групировката “Черният септември” пленяват и убиват 11 израелски заложници. Сред загиналите е и съперникът на Мърков. Форумът е прекъснат, обсъжда се прекратяването му. След възобновяване на игрите нашият борец постига пет победи, две от които с туш и печели олимпийското злато.

Георги Костадинов е изумителен шампион, а историята на неговия олимпийски успех звучи толкова невероятно, че по-скоро прилича на сценарий за филм. Той е големият герой на българския спорт – печели първата олимпийска титла в бокса с фрактури на двете ръце и травмиран глезен. Действието се развива отново в Мюнхен през месец септември 1972 година.

Танцуващият на ринга – Ивайло Маринов – невероятно талантлив боксьор, абсолютен майстор. Никога не е падал с нокаут. В Москва 1980 печели бронз, а заради бойкота на Игрите в Лос Анджелис 1984 пропуска втори шанс за олимпийско злато. Той обаче търпеливо чака своя миг, който настъпва в Сеул през 1988.

Симон Байлс е явление в световната гимнастика. Американката има 7 олимпийски отличия, 4 от тях – златни.

Плевенчанката Диана Дудева е единствената българска гимнастичка, спечелила олимпийско отличие. Тя завоюва бронзов медал на земя на Игрите в Сеул`88.

Не пропускайте поредния вълнуващ разказ в поредицата “Истории от Олимпийските игри”, илюстриран с уникални кадри от архива на Международния олимпийски комитет!

Гледайте поредицата всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Източник: bntnews.bg