Интерпол вече гони престъпници и виртуално: Създава секретен щаб в метавселената

0

П олицейските служители на Интерпол скоро ще могат да обикалят метавселената в търсене на киберпрестъпници. Световната агенция обмисля да се внедри в чисто новия виртуален свят, съобщава „Сън“.

Експертите по-рано предупредиха, че метавселената е сцена на престъпления, свързани с пране на пари, и смятат, че те ще стават все по-разпространени, сложни и доходоносни.

Метавселената е безкрайно триизмерно виртуално пространство, в което хората евентуално биха могли да работят, да общуват и да се забавляват. Това би могло да стане с помощта на VR очила, но също така и чрез вашия смартфон или компютър. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг я обяви като бъдещето на комуникацията.

Полицейските началници са твърде наясно, че измамниците обичат да се ориентират бързо в тенденциите.

„Престъпниците са изтънчени и професионалисти, които много бързо се адаптират към всеки нов технологичен инструмент, който е на разположение за извършване на престъпления“, казва генералният секретар на Интерпол Юрген Щок пред Би Би Си. „Ние трябва да реагираме достатъчно бързо на това. Понякога законодателите, полицията и нашите общества малко изостават. Виждали сме, че ако закъснеем, това вече се отразява на доверието в инструментите, които използваме, и следователно на метавселената. В подобни платформи, които вече съществуват, престъпниците ги използват“.

Интерпол вече стартира свое собствено пространство за метавселената. До секретната зона имат достъп само полицаи за обучение и виртуални срещи.

Един от проблемите, с които трябва да се справят вземащите решения, е какво всъщност представлява престъплението в метавселената.

„Има престъпления, за които не знам дали все още могат да се нарекат престъпление или не“, обяснява д-р Мадан Оберой, изпълнителен директор на Интерпол по технологиите и иновациите. „Например, има регистрирани случаи на сексуален тормоз. Ако разгледате определенията на тези престъпления във физическото пространство и се опитате да ги приложите в метавселената, ще срещнете трудности. Не знаем дали можем да ги наречем престъпление или не, но тези заплахи определено съществуват, така че тези въпроси тепърва ще се решават.“ 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *