Инспектори от КЗП-Бургас излязоха на протест – искат увеличение на заплатите

Инспектори от Комисия за защита на потребителите(КЗП) в Бургас излязоха на едночасов протест. Те настояват за увеличаване на трудовите им възнаграждения, които по думите им, са недостойни.

„Заплатите са ни изключително ниски. Надяваме се на увеличение на заплатите. Поне да отговарят на естеството на работа и отговорностите, които носим. В момента сме много натоварени, имаме изключително много работа заради борбата със спекулата на цените. Летните сезони също сме много натоварени. Надяваме се на 60% увеличение. Моята заплата в момента е 880 чисто“, обясни Нели Пенчева, старши инспектор в КЗП-Бургас.

Въпреки че на ръководството на комисията им е забранено да участват в протести, в почивния си ден, директорът на регионалната структура за Югоизточния район, подкрепи своите служители.

„Получават обидно ниски заплати от 800 до 1 000 лева. Ни сме регулаторен орган. Извършват се огромни по обем проверки, навсякъде, повсеместно. Призоваваме Министерството на икономиката, ако могат, да направят нещо. Това са млади хора, които започват да си търсят друга работа“, каза Даниела Бонева, директор КЗП-Бургас.

Това е първият протест на служители на КЗП-Бургас. Преди около шест месеца те се обръщат към синдикалната организация на КТ „Подкрепа“.

„Аз бяха изключително неприятно изненадан от това какви заплати се получават и за старши инспектор и за младши инспектор. Даже чал ми е обидно да го кажа. Съжалявам, че толкова време са мълчали, съжалявам, че толкова време са търпели и трябваше да станат член на синдиката, за да може до известна степен да пораздвижим нещата. Но така или иначе, факт е, първата крачка е направена. За да се извърви един път, трябва да се направи първата крачка“, обясни Иван Костадинов, КТ „Подкрепа“- Бургас.

Ако не бъдат чути, инспекторите са готови и на втори протест, който обаче ще блокира главни улици и булеварди в Бургас.

Репортер: Давид Сукнаров

Източник: bntnews.bg