Индия приветства лидерите на страните от Г-20

1

И ндийският министър-председател Нарендра Моди поздрави пристигащите световни лидери за срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, показаха телевизионни предавания. Той произнесе встъпителната си реч, с която откри срещата, която ще протече този уикенд в Делхи, предаде Ройтерс.

Моди се ръкува с ръководителя на Световната банка Аджай Банга, генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и други делегати, пристигнали за двудневното обсъждане на спорните глобални въпроси в индийската столица.

Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20, каза Моди във встъпителната си реч и покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите от Г-20 в качеството си на представител на постоянен член на обединението.   

Лавров пристигна в Индия за срещата на върха на Г-20

„С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20“, каза индийският лидер във встъпителната си реч, предаде Франс прес.

В речта си Моди каза още, че светът страда от „криза на доверието“. „В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем COVID, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие“, изтъкна индийският премиер.

Африканският съюз, който е континентално обединение с 55 държави членки, сега е със същия статут като Европейския съюз, който досега беше единственият регионален блок с пълноправно членство в Г-20. Досега Африканският съюз беше „поканена международна организация“.

Приятелят на Путин: Си Дзинпин също няма да участва в срещата на Г-20 в Индия

„Приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време“, се казва в проекта за декларация на срещата в Делхи, до който си гарантира достъп Ройтерс.

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като предоставянето на повече заеми на развиващите се страни от мултилатерални институции, реформирането на международната дългова архитектура, регулацията на криптовалутите и въздействието на геополитиката върху продоволствената и енергийната сигурност.

Проектът за декларация е дълъг 38 страници, като в него има параграфи, посветени на климатичните изменения и реформите на мултилатералните банки за развитие. Параграфът, озаглавен „Геополитическа ситуация“, е оставен празен, което според Ройтерс е отражение на дълбокото разделение между членовете на Г-20 по отношение на войната в Украйна.

Лавров: Русия ще блокира заключителната декларация на Г-20, ако позицията ѝ бъде игнорирана

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *