Изтребители на НАТО прехванаха руски самолети

15

Д ва изтребителя на НАТО „Тайфун” са прехванали руски самолет за зареждане с гориво във въздуха в близост до естонското въздушно пространство, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от БГНЕС.

„Изтребител „Тайфун” на Кралските военновъздушни сили, опериращ от авиобаза „Амари“ в Естония, извърши първото съвместно прехващане на въздушната полиция на НАТО заедно с „Тайфун“ на германските военновъздушни сили“, се казва в изявлението.

„Двойката изтребители излетя във вторник, 14 март, за да пресрещне руски самолет за презареждане с гориво „въздух-въздух“, който е летял близо до естонското въздушно пространство“, се допълва в него.

Двойката изтребители „Тайфун“ са били задействани, за да ескортират руския самолет Ил78, който, както се казва в изявлението, „е летял между Санкт Петербург и Калининград“ и не се е свързал с контрола на въздушното движение в Естония.

„След успешното визуално идентифициране и ескорт двойката „Тайфун“ беше пренасочена към прехващане на самолет AN148, който също преминаваше през естонското въздушно пространство“, се казва още в съобщението.

Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи заяви: „НАТО продължава да е в основата на нашата колективна сигурност.“

„Това съвместно разполагане на Обединеното кралство и Германия в Прибалтика ясно демонстрира колективната ни решимост да се противопоставим на всяка потенциална заплаха за границите на НАТО, като същевременно демонстрираме обединената си сила“, допълни Хийпи.

Източник: vesti.bg