Излязоха първите резултати от изборите в Турция

2

И злязоха първите резултати от изборите за президент и парламент в Турция. Първоначалните данни сочат, че Реджеп Ердоган води в надпреварата, съобщава NOVA.

В Турция започна гласуването на президентските и парламентарните избори

Резултатът на президента е почти 60% според проправителствените медии. Опозиционните казват, че Ердоган събира малко под 50%, които биха му дали възможност да спечели на първи тур.

Председателят на Висшата избирателна комисия Ахмет Йенер заяви в писмено изявление, че изборите са приключили без проблеми.

Президентски избори в Турция 2023 г.: „Ерозията на демокрацията може да бъде обърната“

Избирателните секции затвориха в 17.00 ч., след което започна и процесът на преброяването на бюлетините. Според турския изборен закон първо се преброяват бюлетините за президентските избори, а след това за парламентарните.

Приключи гласуването и на 46-те ГКПП, където избирателите можеха да упражнят вота си до края на изборния ден днес.

Обвинения: Намесва ли се Кремъл в президентските избори на Турция

Паралелно с преброяването на гласовете, подадени в Турция, започна и отчитането на бюлетините, пристигнали от чужбина, които се съхраняват в Анкара.

Русия отрече намеса в изборите в Турция

Точно в 17 часа бяха затворени избирателните секции и в мегаполиса Истанбул, където се гласува в общо 30 802 секции, повече от броя им на предишните избори през 2018 г. В града на Босфора са регистрирани около 11,5 млн. избиратели, от които 800 хиляди са млади хора, гласуващи за пръв път.

Междувременно Висшата избирателна комисия на Турция отмени забраната за публикуване на данните от обработените бюлетини. Това се случи в 18:30 ч.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *