Изложба в памет на Ставри Калинов откриха в Министерството на културата

Възпоменателна изложба на Ставри Калинов беше открита днес в галерията на Министерството на културата. Сред произведенията има и такива, които публиката ще види за първи път. Експозицията може да бъде разгледана до 23 май.

Помним Ставри Калинов вечно забързан по софийските улици и винаги готов да каже своето мнение. Отговорите на днешните въпроси бяха съвсем неочаквани, но на вечните – като битката за свободата, любовта и вярата ни карат да се замислим и днес, щом погледем творбите на големия скулптор и художник.

„Ставри Калинов е феномен в изобразителното изкуство и аз съм благодарен на съдбата и на Господ, че ни срещна точно преди 30 години и открихме нашето естетическо сродство и благодарение на него аз бях завладян от идеята за нови експерименти и използването на съвършено нови техники в изкуството“, каза проф. Любомир Стойков, изкуствовед.

В този дух Ставри Калинов извайва и собствения си образ. Главата, която е част от тази изложба, виждаме за първи път.

„Той беше непринуден. Той можеше да те накара да се пренесеш в друга планета заедно с него. Казвал е, че е „заземено извънземно“. Можеше да те вземе със себе си и да те заведе на друго място“, посочи Любен Станев, колекционер.

А този път пътуването към неговия свят започва от галерия „Средец“. През него ще ни поведат Дон Кихот, Иисус Христос, Орфей и Евридика. Изложбата ще остане до 23 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg