Изкуство в саксия – бонсай шоу се проведе в Ботаническата градина в Букурещ (СНИМКИ)

Бонсай шоу зарадва жителите и гостите на Букурещ този уикенд. Събитието се проведе в Ботаническата градина в румънската столица. Посетителите имаха възможност да разгледат отблизо 93 “дървета в саксия” (в превод от японски).

“Повечето растения са на възраст 10-15 години. С произход от Япония, Китай или Европа. Показахме и румънски ендемични растения, какъвто е габърът”, разказаха организаторите на събитието.

То се проведе за четвърти път и включваше и работилници за онези, които искаха да научат повече за техниките и практиките за отглеждането на “дърветата джуджета”.

Бонсай е изкуството да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти (както и мъх, но той е второстепенен елемент), които се срещат естествено в природата. То води началото си от Китай и датира от преди повече от 1300 години. По-късно е пренесено в Япония.

В зависимост от културата или вярванията на човек, дърветата бонсай се разглеждат като символи на хармония, баланс, търпение и късмет. Много хора просто използват саксийните дървета като живи украшения за интериорен дизайн, докато други – дзен будистите например – вярват, че бонсаят е обект на медитация или съзерцание.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg