Зловредното руско влияние в Сърбия, Черна гора и БиХ

7

О сновните цели на Русия по отношение на Западните Балкани са три. На първо място, Кремъл се стреми да представи статута си на велика сила в световен мащаб. Второ, той се стреми да възпрепятства евроатлантическата интеграция на региона, като се застъпва срещу интеграцията в НАТО и ЕС и като повишава нестабилността. Трето, Кремъл използва Балканите, особено въпроса за Косово, като аргумент за външнополитическия си дневен ред в други области, особено когато става въпрос за защита на възприеманото от Русия господство над близките му държави, предава БГНЕС, цитирайки доклад на нидерландския институт „Клингендаел“.

CNN: Западът си затваря очите, докато Вучич дестабилизира Балканите

Русия прилага опортюнистичен подход, зависещ от разпокъсани входни точки за влияние във всяка страна. Кремъл демонстрира умерени амбиции за изграждане на положителни отношения с трите държави, което се отразява и на инструментите, които използва за влияние в региона. Москва поддържа контакти и влияе чрез широк кръг от отделни политици, православната църква, медиите и зловредни прокси групировки, като се възползва от енергийните връзки, както и от местните напрежения и исторически спомени. Москва прилага този подход целенасочено и той се оказва сравнително успешен.

На политическо ниво влиянието на Русия се разпростира най-вече върху (про)сръбски политици, които често използват руския наратив и разчитат на Русия като външен поддръжник за популяризиране на собствените си идеи. По-специално, нейната позиция по отношение на Косово, руската подкрепа за лидера на Република Сръбска Милорад Додик и връзките ѝ с православната църква остават важни отправни точки за политическото влияние на Русия в региона като цяло. От трите държави входните точки за руско влияние са най-широко разпространени в Сърбия, следвана от Босна и Херцеговина.

„Райнише пост“: Вучич като Путин мечтае за Велика сръбска империя

В икономическо отношение влиянието на Русия значително превъзхожда това на ЕС, особено по отношение на търговията. Широкообхватното влияние на Русия в енергийните сектори на Босна и Херцеговина и Сърбия обаче дава значителни политически възможности за влияние, дори ако инвестициите ѝ често се оказват неизгодни във финансово отношение.

Заради корупция: САЩ наложи санкции на шефа на сръбското разузнаване

Що се отнася до сектора на отбраната, Русия се стреми да поддържа военното си сътрудничество с основния си партньор Сърбия, като същевременно подкрепя милитаризацията на Република Сръбска. Белград е доволен от сегашната степен на сътрудничество с Москва, но се стреми да избегне превръщането ѝ в опора на Русия на Балканите. В действителност Москва е само един от многобройните участници в сигурността на Балканите, засенчена от НАТО и предизвикана от Китай.

Представяйки се за партньор на Сърбия и по-специално на Република Сръбска, Русия също така прибягва до зловредни инструменти, които често са се оказвали ефективни при формирането на политическата среда в Западните Балкани. Тъй като не разполага с военно присъствие в региона, Русия подкрепя крайно десни националистически фигури и организации, които по принцип приличат повече на организирани престъпни групи, отколкото на паравоенни организации, за да постигне целта си за дестабилизация чрез разпалване на поляризация и антизападни настроения.

Пендаровски: Руското влияние в спора между София и Скопие не е доминиращо

Кремъл е може би най-успешен в областта на медиите и дезинформацията. Руската пропаганда прониква в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина чрез финансирани от Русия портали, местни медии и социални мрежи. Руската дезинформация и разкази са проникнали в региона до такава степен, че значителна част от обществото има положителен образ на Русия и нейното политическо ръководство.

Във всички тези области руската инвазия в Украйна повлия умерено, но не променя изцяло подхода на Русия към Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Въпреки че инвазията доведе до по-остри разделителни линии между Русия и Запада и до намаляване на руския финансов и дипломатически капацитет, има приемственост по отношение на руските стратегии и цели. Източниците на влияние на Русия в трите държави са умерено натоварени, наред с други причини, в резултат на първите стъпки на Босна и Херцеговина и Сърбия за диверсификация на енергийните доставки и западния натиск за намаляване на политическите им връзки и връзките в областта на сигурността с Руската федерация.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *