Защо Наполеон въвежда данък върху прозорците?

0

П рез 1798 г. Наполеон Бонапарт въвежда необичаен налог във Франция. Жителите на страната бяха наредени да плащат данъци не върху покупката на стоки или върху заплатите си, а върху прозорците.

История

Френският владетел заимства идеята за таксуване на жителите на къщи в зависимост от броя на прозорците в тях от британците. От края на 17 век е в сила следното правило: за всяка къща с 10-20 прозореца е необходимо да се плащат допълнително 4 шилинга или 8 шилинга, ако къщата има 20 прозореца.

Причини

Такава такса се появи поради факта, че много ресурси и средства били изразходвани за производството на стъкло в онези дни. 

Скандали, инцест и незаконни деца: Седем любовни афери на френски кралици

Последствия

Населението не било много доволно от въвеждането на новата такса. Желанието да спестят пари мотивира британците да облицоват прозорците с тухли, освобождавайки се от потенциалните финансови тежести. А някои собственици ги боядисвали, за да направят структурата по-привлекателна.

Век и половина по-късно те решават да се справят с проблема по свой начин. Така че комбинират няколко прозореца в един голям: така изглежда, че не трябва да плащат за нищо повече, а количеството светлина, влизащо в стаята, се увиличило.

Между другото, днес дори има цял термин „portfonetr“, който буквално се превежда като „прозорец-врата“. С прости думи така се нарича френския прозорец и представлява полупрозрачна конструкция, при която основата лежи върху пода и съчетава функциите на прозорец и врата. Може да се смята, че французите са били принудени да измислят този интериорен елемент, който все още е много популярен, именно заради данъка.

Сегашно време

Във Великобритания данъкът продължава до средата на 18 век. Що се отнася до Франция, таксата е официално премахната през 1926 г., но всъщност тя все още е в сила, но под друга формулировка. 

196 години от смъртта на Наполеон Бонапарт

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *