Защо минералната вода не може да замени обикновената

1

В горещо време се усеща по-голяма жажда, така че повечето хора винаги имат бутилка вода със себе си през летния сезон – обикновена или минерална. Но дали минералната вода е алтернатива на обикновената вода и може ли да се пие в същите количества? Лекарите смятат, че не можете да замените обикновената вода с минерална вода.

Ендокринологът от клиниката на Московския държавен университет Зухра Павлова отбеляза, че към пиенето на минерална вода трябва да се подхожда разумно.

Опасностите от пиенето на твърде много вода

Първо, минералната вода съдържа микро- и макроелементи, които влияят на тялото. Ако човек има желание да включва постоянно минерална вода в диетата си, по-добре е да се консултира с лекар, за да може да избере минерална вода, която му подхожда, обяснява лекарят. Минералната вода обикновено се предписва според показанията. Допустимо е да се пие минерална вода до половин литър на ден.

Второ, минералната вода се продава в газирана форма. Трудно е да утолите жаждата си с такава напитка в жегата. Газираните напитки не са подходящи за всеки, защото те могат да увредят стомашната лигавица. Това се влияе особено от сладките напитки, но прекомерната консумация на газирана минерална вода може да има такива последствия. Този ефект може да бъде частично притъпен, ако пиете газирана вода не на празен стомах, а между храненията.

Топла вода сутрин – пречиства дробовете; премахва бръчките, стреса и дори рак

Трето, минералната вода не може да замени обикновената вода, тъй като за нейното усвояване тя самата се нуждае от вода. Ако пиете минерална вода вместо обикновена вода, тялото ще започне да извлича вода от клетките и мускулите. Следователно минералната вода трябва да се пие не вместо обикновена вода, а като допълнителен източник на минерали.

Друг съвет от ендокринолога е да премахнете въздуха от минералната вода, преди да пиете от нея. Това може да стане, като напълните водата в чаша и я оставите на масата за няколко часа или ако няма време за чакане, можете да я разбъркате енергично.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *