Заради твърденията за водата по Черноморието ни: Обединения в туризма ще търсят правата си

5

А лиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха в позиция, изпратена до медиите, че ще предприемат „всички необходими и разрешени от закона действия срещу грозната атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по българското Черноморие“.

Екоминистърът: Черноморието е чисто и не е опасно

Позицията им е по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Активни потребители“ за замърсяване на плажовете и водата в морето.

„Ще атакуваме всяко недоказано, клеветническо твърдение и мероприятие, търсещо евтина популярност и реклама, уронващо престижа и доброто име на българския туристически продукт! Заявяваме, че се доверяваме изключително на българските здравни власти и институции които констатират и контролират здравните  и санитарно хигиенните норми“, допълват в позицията си от АТИБ и КБТБ. 

МЗ: Данните за замърсяването на българското Черноморие не са коректни

Те посочват, че е странно защо българската прокуратура все още не се е самосезирала по случая. „Нашите юристи вече работят и подготвят съответните искове, с които да бъде потърсена отговорност на тези, които стоят зад преднамерената атака“, посочват в позицията си. 

„Странните данни, изнесени от Асоциация „Активни потребители“, вече бяха отречени от официалните български власти, което говори единствено за целенасочен удар, целящ всяване на паника и отлив на туристи. Фрапиращо в случая е и, че Министерството на туризма и лично министър Зарица Динкова не взеха никакво отношение“, допълват в становището си от двете обединения. 

Според изследването, оповестено от „Активни потребители“, най-чиста е водата при плаж Хармани, а най-мръсна – при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска – търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли – 2 август, посочват от асоциацията.  

Екоминистърът: Ако има замърсяването на водата в Черно море, то не е свързано с Украйна

В петък Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните. От ведомството категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

В пост в социалните мрежи днес министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че Черноморието е чисто и не е опасно. „Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда“, написа Попов. 

Източник: vesti.bg