Заради редовния обстрел: Наредиха евакуация на цивилни в Херсонска област

7

В четвъртък украински официални лица наредиха евакуация на цивилни граждани от южната Херсонска област, частично контролирана от руските сили и редовно обстрелвана.

„Областният съвет за отбрана на Херсон взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от районите, подложени на постоянен вражески обстрел“, заяви губернаторът Олександър Прокудин в Telegram.

Украйна съобщи за нови среднощни атаки, загинало е 6-годишно дете

Руските войски контролират районите в Херсонска област на юг от река Днепър, след като миналата година се изтеглиха от град Херсон, столицата на областта, който редовно обстрелват.

Украински официални лица вече препоръчаха през август цивилни граждани да напуснат десетина района в североизточната част на Харковска област в условията на руска офанзива, но тези евакуации не бяха задължителни.

Зеленски: Украйна вече се подготвя за втората зима на войната

Прокудин заяви също така, че регионалните власти се подготвят за „извънредна ситуация“ през есента и зимата във връзка с доставките на електроенергия.

През зимата на 2022 г. Русия проведе кампания за бомбардиране на украинската инфраструктура, което доведе до редовни прекъсвания на електрозахранването.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *