Заради корупция: САЩ наложи санкции на шефа на сръбското разузнаване

5

С АЩ наложиха днес санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде Асошиейтед прес.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия. Вулин е обвинен също в участие в мрежа за трафик на наркотици, посочи министерството на финансите на САЩ. 

В Сърбия изтекоха имената на над 14 хил. интернет тролове на Вучич

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбското разузнаване миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август – рядко срещана визита на представител на европейска държава, която подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията ѝ в Украйна, припомня АП.

Вулин каза тогава на руския външен министър Сергей Лавров, че „Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия“.

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но обтегнатите ѝ отношения с Косово държат кандидатурата ѝ в безизходица. Страната поддържа съюзнически отношения с Русия, посочва АП.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че САЩ „ще продължат да търсят отговорност от онези, които прокарват политическата си програма и личната си изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените действия на Русия в Сърбия и региона“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *