Заради климатичните промени: Алпийските ледници разкриват тайни пазени с години

0

П отвърдено е, че човешките останки са открити в ледник близо до известния швейцарския връх Матерхорн. Останките са на германски алпинист, изчезнал през 1986 г., се посочва в публикация на Би Би Си.

Тялото е открито в началото на този месец от алпинисти, които прекосяват ледника Теодул над швейцарското село Цермат. Алпиниститре забелязали, че от изпод леда излизат туристически обувки и котки.

ДНК анализ показва, че тялото е на германски алпинист, изчезнал преди 37 години. Мащабна издирвателна и спасителна операция по онова време не успява да открие никакви следи от него.

Полицията не съобщава името на алпиниста, но казва, че той е бил на 38 години, когато е изчезнал по време на поход. Ледникът Теодул, подобно на ледниците в Алпите, значително намалява през последните няколко години. Той е част от ски региона на Цермат, най-високият в Европа.

Алпийските ледници са особено чувствителни към глобалното затопляне. До 80-те години на миналия век Теодул все още е бил свързан със своя съсед – ледника Горнер, но сега двата ледника са се разделили. 

Почти всяко лято топящият се лед разкрива нещо или някого, изгубено от десетилетия. Миналата година от ледника Алеч изплуваха останките на самолет, който се разбива през 1968 г.

През 2014 г. тялото на изчезналия британски алпинист Джонатан Конвил е открито от пилот на хеликоптер, който забелязва нещо необичайно, докато доставял провизии в планинско убежище на Матерхорн – най-известния връх в Швейцария. Г-н Конвил е в неизвестност от 1979 г. Семейството му, което десетилетия наред не е знаело каква е съдбата му, определя като „горчиво“ това, че най-накрая може да се увери, че той е загинал в планината.

Топене на ледник в Алпите разкри останки от катастрофирал преди десетилетия самолет

Година по-късно телата на двама японски алпинисти са открити на ръба на ледника Матерхорн. Те са изчезнали по време на снежна буря през 1970 г.

Миналата година топящият се ледник промени границата между Швейцария и Италия. 

Свиването на ледника е довело до промяна на позицията на водосборния вододел. Известна италианска планинска хижа, много обичана от скиорите и туристите, сега технически се намира в Швейцария и между швейцарското и италианското правителство се водят деликатни преговори, за да се реши как да се преначертае границата.

Топенето на ледовете има много по-сериозни последици от дипломатическите спорове за границите или откриването на отдавна изгубени алпинисти.

Алпийските ледници са от ключово значение за околната среда в Европа. Снегът, който натрупват през зимата, пълни европейски реки като Рейн и Дунав, осигурявайки вода за посевите или за охлаждане на ядрените електроцентрали. Както тази, така и миналата година, нивото на водата в Рейн, е било твърде ниско за товарните баржи, които пренасят доставки от Холандия през Германия до Швейцария. Топящата се вода също така охлажда реките. Без охлаждащия ефект водата става твърде топла, а рибата умира.

Преди година швейцарски експерти в областта, бяха шокирани от степента на отстъпление на ледовете. “Ледниците са загубили половината от обема си от 1931 г. насам, което е много по-бързо свиване, отколкото учените са прогнозирали. С тези темпове почти всички алпийски ледници ще изчезнат до края на този век“, се посочва в изданието.

През 2023 г. в Швейцария е било едно от най-горещите и най-сухи юнски лета. Първите три седмици на юли са били най-горещите, регистрирани някога в световен мащаб.

Швейцарските ледници са се свили наполовина от 1931 г. насам

Източник: vesti.bg