Заместник-министърът на спорта Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта

Заместник-министърът на младежта и спорта професор Даниела Дашева взе участие в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта.

Дискусията на тема „Може ли спортът да допринесе за преодоляването на неравенствата между мъжете и жените?“ беше организирана от Френския институт в България като част от програмата на олимпийската и параолимпийската седмица в училищата от 25 до 29 март през тази година.

„Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето – от съществуването му като явление, през древните олимпийски игри, през съвременните олимпийски игри, до ден днешен“, заяви заместник-министър Дашева.

Професор Дашева подчерта, че България е позитивен пример по темата за равенството на половете в спорта. По думите ѝ това се дължи на застъпената политика за равнопоставеност в програмите на ММС, чиито цели са формирането на социални качества на участниците като толерантност и солидарност.

„Равенството между жените и мъжете се постига чрез предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие, достойно отношение към двата пола на всички нива и оценяването на труда и постигнатите успехи в спорта“, каза още Дашева.

По време на конференцията бяха обсъдени действията на организаторите на Олимпийските игри в Париж, насочени към преодоляването на неравенствата между двата пола, както и начините, по които най-малките спортни структури се опитват да избегнат възпроизвеждането на традиционните модели за разликата между мъжете и жените спортисти.

В дискусията участие взеха още двукратният световен шампион по френски бокс – савате Браим Аннур, френската футболистка Никол Абар и бившата спринтьорка Карин Околие.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg