"Заклевам се пред Бога и габонския народ да пазя вярно режима"

1

Г енерал Брис Олигуи Нгуема, който миналата седмица извърши преврат и свали 55-годишната династия в Габон, положи клетва като временен президент, като обеща да проведе „свободни и прозрачни избори“ след неопределен период, предаде АФП.

Олигуи, ръководител на елитната Републиканска гвардия, поведе офицерите при преврата срещу президента Али Бонго Ондимба, потомък на фамилия, управляваща от 1967 г. насам.

Свалянето от власт стана само няколко минути след като 64-годишният Бонго беше обявен за победител в президентските избори миналия месец – резултат, който опозицията обяви за измама.

След преврата: Африканският съюз замрази членството на Габон

„Заклевам се пред Бога и габонския народ да пазя вярно републиканския режим“, заяви Олигуи.

Облечен в червения церемониален костюм на Републиканската гвардия, Олигуи се закле също така да „пази постиженията на демокрацията“ на церемонията, която се проведе пред съдиите от Конституционния съд.

Веднага след това в речта си той обеща да проведе „свободни и прозрачни избори“ след преходен период, чиято продължителност не уточни, и да амнистира „затворниците на съвестта“.

Обещани избори

На 30 август превратаджиите заявиха, че са разпуснали институциите на страната, анулирали са резултатите от изборите и временно са затворили границите.

Други държави не признават Олигуи за законен лидер на Габон и той е подложен на натиск да изложи плановете си за възстановяване на гражданското управление.

След обявяването на преврата Олигуи беше издигнат триумфално от своите войници, а през следващите дни беше видян заобиколен от генерали и полковници.

Освен това той проведе часове наред дискусии на високо равнище с бизнес и религиозни лидери, профсъюзи, политически партии, неправителствени организации, дипломати и журналисти, като водеше записки и отговаряше подробно на въпроси и оплаквания.

По-рано той обеща да създаде по-демократични институции, които да зачитат правата на човека, но заяви, че ще действа „без да бърза“.

Част от бившата опозиция настоява Олигуи да предаде властта, но много хора в Габон изглеждат щастливи от свалянето на династията Бонго, с празненства по улиците на столицата Либревил и икономическия център Порт-Жентил.

Няколко западни държави и организации осъдиха преврата, като същевременно признаха, че той се различава от другите на континента поради опасенията за достоверността на самия вот.

„Естествено, военните преврати не са решение, но не трябва да забравяме, че в Габон имаше избори, пълни с нередности“, заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Вдигайте шум

Бившият президент Бонго се стремеше към третия си мандат, след като дойде на власт през 2009 г. след смъртта на баща си Омар, управлявал Габон с железен юмрук повече от 40 години.

Ръководителите на преврата заявиха, че са го поставили под домашен арест и са го „пенсионирали“.

Но Бонго успя да разпространи видеоклип в социалните мрежи, в който казва, че синът му и съпругата му Силвия са били задържани, и призовава „всички приятели, които имаме по целия свят… да вдигнат шум“ от негово име.

Националната телевизия показа подвижни кадри на сина на сваления президент Нуредин Бонго Валентин и други арестувани служители пред куфари, пълни с пари, за които се твърди, че са иззети от домовете им.

Военните ги обвиняват в държавна измяна, присвояване на средства, корупция и фалшифициране на подписа на президента, наред с други обвинения.

През последните три години в пет други африкански държави – Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо и Нигер – бяха извършени преврати. Новите им управници се противопоставиха на исканията за кратък график за връщане в казармите. 

Източник: vesti.bg