„Жрецът на Пакопампа“: Нови открития в Перу

0

А рхеолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която вероятно е бил погребан високопоставен религиозен лидер, съобщи Ройтерс.

Свещеникът, наречен „Жрецът на Пакопампа“, което препраща към високопланинската археологическа зона, където е открита гробницата, беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст. Заедно с него бяха намерени украсени керамични купи и печати, които загатват за използването на древна ритуална боя за тяло, характерна за хора от елита, каза Министерството на културата на Перу.

Два други печата бяха намерени по горната периферия на гробницата – един с антропоморфно лице, гледащо на изток, а друг с изображение на ягуар, обърнат на запад.

Ръководителят на проекта Юджи Секи обясни, че големият размер на гробницата (близо два метра в диаметър и един метър дълбочина) е „много странен“. Същото се смята и за позицията на намереното тяло, легнало с лицето надолу, едната му половина изпъната, а краката кръстосани.

Заедно с тялото беше намерена кост под формата на тупу – голяма игла, използвана от индианците от Андите за задържането на наметала и пончо.

Археологическият проект „Пакопампа“ съществува от 2005 г. насам, се казва в съобщение на Министерството на културата на Перу.

Скалните слоеве показват, че жрецът е бил погребан около 1200 г. пр. Хр. – около пет века по-рано от гробниците на „Дамата от Пакопампа“ и „Жреците на змийския ягуар от Пакопампа“, открити съответно през 2009 г. и 2015 г.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *