Ето кой филм спечели "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция

0

С ъс своя набор от странни, мрачни и провокативни филми Йоргос Лантимос се утвърди като един от най-изобретателните режисьори в света, увенчан със „Златен лъв“ във Венеция за феминистката преработка на „Франкенщайн“ – „Клети създания“.

Роден в Атина през май 1973 г., Лантимос е начело на група млади гръцки режисьори, специализирани в така наречената „странна вълна“, започнала по време на икономическата криза в Гърция.

Преди да изгрее на международната сцена през 2009 г. с „Кучешки зъб „, филм за клаустрофобичния живот на две сестри и брат, затворени във вила от неработещите си родители, Лантимос се снима в телевизионни реклами и танцови клипове.

„Просто правехме всичко, което ни хрумнеше“, казва Лантимос за ранните си години като режисьор, като си спомня, че е вземал назаем оборудване и реквизит и е снимал в домовете на приятели.

Едва вторият му самостоятелен режисьорски опит, „Кучешки зъб“ печели наградата „Особен поглед“ на филмовия фестивал в Кан през 2009 г.

Не по-малко сюрреалистичният му филм „Алпи“, разказващ за подземна организация, която помага на опечалените, като се представя за група от покойници, спечели наградата за най-добър сценарий във Венеция през 2011 г.

До този конкретен момент на Лантимос му е било достатъчно да се опитва да направи кариера в засегната от криза Гърция.

Уморен от все по-нарастващите финансови затруднения – „Кучешки зъб“ почти не успява да си осигури домашна премиера преди успеха си в Кан – Лантимос скоро заминава за Великобритания в края на 2011 г. заедно със съпругата си, актрисата Ариан Лабед.

„Направих три филма в Гърция при много трудни обстоятелства, така че мисля, че съм си изкарал мандата“, казва той тогава пред „Гардиън“, който го нарича „смеещият се гробар“ на съвременната гръцка култура.

„Но аз не го възприемам като скачане от кораба. Това не е изоставяне. Един ден ще се върна“, добави той.

Успех на наградите

Мина известно време преди режисьорът да намери следващия си проект, но когато го направи, промяната в обхвата беше осезаема.

През 2015 г. Лантимос пусна „Омарът“ – сюрреалистична черна комедия за съвременната любов, този път с подкрепата на ирландски фондове и доказани холивудски имена, сред които Колин Фарел и Рейчъл Вайс, която му донесе наградата на журито за трето място в Кан.

„Омарът“ се превърна в артхаус хит и спечели номинация за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 2017 г. – първото подобно отличие за Гърция от повече от 30 години.

Лантимос продължи с друг странен проект – „Убийството на свещения елен“, леден трилър с Никол Кидман в главната роля, която призна, че няма да го показва на децата си.

Филмът раздели критиците, но спечели наградата за най-добър сценарий в Кан.

След това дойде най-големият му хит до момента – „Фаворитката“, драма с Рейчъл Вайс и Ема Стоун за управлението на кралица Анна във Великобритания през XVII век.

При премиерата си във Венеция през 2018 г. филмът печели голямата награда на журито и наградата за най-добра актриса за Оливия Колман, след което получава огромен брой награди на БАФТА и „Златен глобус“, както и „Оскар“ за Колман.

Въпреки че имаше големи очаквания за това какво ще продуцира по-нататък, Лантимос надмина очакванията с „Клети създания“, когато дебютира във Венеция миналата седмица.

Филмът, оценен от критиката като „мигновена класика“, изглежда ще има още една сериозна роля в предстоящия сезон на филмовите награди, след като спечели голямия приз във Венеция.

Източник: vesti.bg