Ето в какво обвиняват шофьора, блъснал дете в София

4

П рокуратурата повдига обвинения на водача на лекия автомобил, блъснал снощи на пешеходна пътека в центъра на София 15-годишно момче, което загина на място.

Това съобщи на брифинг пред журналисти Иво Илиев, заместник градски прокурор от Софийската градска прокуратура, цитиран от БГНЕС.

Водачът ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

„Снощи СДВР получава сигнал малко след 21:00 часа за пътнотранспортно произшествие в центъра на столицата с починало на място лице. Веднага отиват екипи, които обработват местопроизшествието, и с първото действие на разследването – оглед на местопроизшествието, се започва досъдебно производство, което ще бъде водено от СДВР и наблюдавано от Софийска градска прокуратура“, заяви Илиев.

Излязоха резултатите от кръвните проби на шофьора, убил дете на пешеходна пътека

„Извършват се неотложните действия, събират се материали, които днес бяха докладвани на дежурен прокурор от Софийска градска прокуратура, който след запознаване с тях, прецени, че са налице достатъчно доказателства за привличане на водача на лекия автомобил в качеството му на обвиняем за извършено престъпление – причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл“, подчерта Илиев.

“Това като квалификация на деянието се обосновава от обстоятелствата, че водачът на моторното превозно средство е управлявал същото, по начин, който неминуемо би довел до такива опасни последици и причиняването на смърт”, добави Илиев.

Задържаният е карал “може би в рамките на 80 км/ч, няма никакъв спирачен път и на оживено кръстовище след употреба на алкохол” уточни Илиев и добави, че пробата на водача е показала 2 промила.

Кола помете дете на пешеходна пътека в София

„Прокурорът е преценил, че като адекватна мярка на този етап е задържане на обвиняемия за срок от 72 часа с оглед на последващо внасяне на искане пред съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. По всяка вероятност това ще се случи във вторник“, посочи Илиев.

От своя страна директорът на СДВР Любомир Николов коментира, че престъплението е настъпило около 21:17 часа вчера.

“В резултат на което – най-вероятно поради несъобразена скорост и неадекватно поведение на пътното платно, 37-годишен водач на автомобил „Мерцедес“ е прегазил непълнолетното лице”, обяви Николов.

По думите му шофьорът не е бил сам в колата.

„Водачът на автомобила е бил придружаван от жена и нейното дете в автомобила. Не е неговото, а нейното дете”, съобщи Николов и и обясни, че 37-годишният задържан не е направил опит да избяга и има няколко предишни нарушения на пътните правила, включително шофиране с превишена скорост, шофиране след употреба на алкохол и неспазване на пътна маркировка.

„Но същият не се води като активен контингент по линията на пътната безопасност и системното нарушаване на тези правила”, уточни Николов и добави, че тестовете за наркотици на водача са отрицателни. Колата, която е карал, е „Е“ класа и тя не се води на негово име, нито пък на неговата спътница.

„Тя казва, че не се е опитала да го спре, тъй като според нея той не е имал неадекватно поведение или поведение на лице, което е употребило алкохол. Може би от качването в автомобила му до пътнотранспортното произшествие е изминал около 400-500 метра, защото за последно е забелязан да се качва в автомобила на „Славянска беседа”, поясни Николов.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *