"ЕС ще направи всичко по силите си, за да ги достави и то бързо"

19

Р ъководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се опита да увери Украйна, че ЕС ще изпълни ангажиментите си да достави на Киев артилерийски снаряди, предаде ДПА.

Борел каза на украинския външен министър Дмитро Колеба, че в момента се работи по приключването на процеса, а след това написа в Twitter, че „ЕС ще направи всичко по силите си, за да ги достави и то бързо“

Борел разговаря с Кулеба, след като украинският първи дипломат изрази в Twitter неудовлетвореността си от това, че ЕС се бави с изпълнението на споразумението да изпрати артилерийски снаряди на Украйна.

Кулеба написа в Twitter, че „неспособността на ЕС да изпълни собственото си решение за съвместно снабдяване на Украйна с боеприпаси е неудовлетворително“ и ще коства живота на още украинци. Той имаше предвид продължаващото от седмици разногласие относно условията, при които обещаните снаряди биха могли да бъдат съвместно закупени от страните членки.

През март ЕС обеща да снабди Киев с повече от 1 000 000 нови артилерийски снаряда в рамките на 12 месеца, за да може украинците да се съпротивляват срещу руската инвазия, предаде БТА.

Франция настоява, че всички компоненти във въпросните снаряди, както и самите боеприпаси, трябва да бъдат произведени в Евросъюза, твърдят дипломатически източници. Това е част от усилията на Париж да даде тласък на развитието на автономността на ЕС и на намаляването на зависимостта на блока от други региони в света.

Борел от своя страна също посочи в поста си в Twitter, че ЕС полага по-големи усилия в подкрепа на Украйна. Той подчерта, че вече са били обучени 16 000 украински войници и са били доставени боеприпаси на стойност десетки милиони евро. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *