ЕС дава 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна

36

С ъветът на Европейския съюз одобри помощ в размер на 1 милиард евро. Тези средства ще бъдат използвани за възстановяване на разходи, дължащи се на трансфер на боеприпаси в Украйна, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирана от „Фокус“.

„Днес Съветът прие мярка за помощ на стойност 1 милиард евро в рамките на Европейския механизъм за подпомагане на мира в подкрепа на украинските въоръжени сили. Тази мярка ще позволи на ЕС да възстанови разходите на държавите членки за боеприпаси, дарени на Украйна от съществуващи запаси или от повторно приоритизиране на съществуващи поръчки през периода от 9 февруари до 31 май 2023 г.

Секретен документ на Пентагона: Сърбия е въоръжавала Украйна

„С днешното решение се изпълнява първата част от споразумението на Съвета от 20 март 2023 г. относно подход на три направления, предназначен да ускори доставката и съвместното снабдяване с артилерийски боеприпаси. Заедно с предишните седем транша подкрепа, мярката за помощ, приета днес, довежда общия принос на ЕС за Украйна до 4,6 милиарда евро и още веднъж доказва, че ЕС остава непоколебим в подкрепата си за украинската армия при защитата на страната срещу незаконната руска агресия“, добави Борел.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *