Ердоган отново иска Турция да влезе в ЕС

8

Т урският президент Реджеп Ердоган подчерта, че продължаващият процес на присъединяване на Турция към Европейския съюз има важен ефект върху турската икономика, и информира, че в Брюксел има положителна атмосфера за съживяване на двустранните връзки, включително по отношение на модернизирането на митническия съюз и визовата либерализация, съобщи „Хюриет“.

„Съществува положителна нагласа за съживяване на процеса на присъединяването ни към ЕС. Ще ускорим преговорите за модернизиране на митническия съюз, което ще има мултиплициращ ефект върху турската икономика. Вярвам също, че ще наблюдаваме напредък по отношение на визовата либерализация“, заяви Ердоган.

Ердоган: Турция няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди октомври

От 1999 г. Турция е страна кандидатка за членство в ЕС, а от 2005 г. води преговори за влизане в ЕС, припомня БГНЕС.

Ердоган съобщи, че е изпратил главния си съветник по външна политика Акиф Чагатай Кьолич в Брюксел за разговори как да се съживи процесът на присъединяване на Турция.

„Той ще повдигне въпроса за митническия съюз и визовата либерализация. Вярвам, че те ще доведат до положителни резултати за Туция. Урсула фон дер Лайен също говори положително по тези въпроси“, посочи Ердоган.

Турция и ЕС се ползват от митнически съюз от 1996 г., но двете страни отдавна обсъждат разширяване на обхвата му.

Заради мигрантите: Населението на ЕС с прираст за първи път от две години

Ердоган припомни, че Съветът на ЕС е възложил на Европейската комисия и на върховния комисар по сигурността и външната политика Жозеп Борел да изготвят доклад за връзките с Турция. Определяйки това като положителна стъпка, Ердоган каза: „Очаквам докладът да бъде изготвен по позитивен и далновиден начин“.

Ердоган подчерта, че Турция винаги е спазвала обещанията си и се надява да постигне резултати от преговорите с ЕС въз основа на принципа „всички печелят“.

„Стъпките по отношение на обещанията трябва да бъдат за прекратяване на терористичната дейност и екстрадиране на терористите от тези страни. Ние ще започнем работа, за да изпълним обещанията си в резултат на положителната работа на ЕС“, заключи Ердоган.

Източник: vesti.bg