ЕК прие оставката на Мария Габриел като еврокомисар

31

П редседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че приема оставката на еврокомисаря Мария Габриел.

Комисар Мария Габриел ме уведоми, че днес ще получи от българския президент мандат за съставяне на правителство, се посочва в изявление на Фон дер Лайен. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите, отбелязва председателят на ЕК.

Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел

„Приех нейната оставка. Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната работа като комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. На тази длъжност тя има голям принос за напредъка по задачите на ЕК в тази област. Благодарна съм на комисаря Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща програма за иновации „Хоризонт Европа“, за силната подкрепа за иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет за иновации и за личния ѝ ангажимент към Европейската година на младежта“, казва Фон дер Лайен.

На срещата с Мария Габриел: От ИТН заявиха, че няма да подкрепят бюджет с необмислени харчове, съответно и такова правителство

Бих искала да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на колегията на комисарите. Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм убедена, че нейният европейски опит в ЕК ще бъде използван добре за страната, допълва Фон дер Лайен.

Тя уточнява, че заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас ще поемат отговорностите на Габриел от днес. Вестагер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а Схинас – за образованието, културата и младежта.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *