Експерт: Сокът от този плод може да ви убие

0

С окът от грейпфрут, който редица хора консумират със закуската си, е вкусен, здравословен и пълен с витамини и минерали. Ако го смесите обаче с неподходящо лекарство, ефектът може да е фатален, предупреждават експерти в областта на храненето.

Все повече изследвания показват, че две химични съединения, наречени фуранокумарини, които се съдържат в голямо количество в грейпфрута, могат да намалят или да засилят усвояването на някои лекарства. 

Двата фуранокумарина, които взаимодействат с лекарствата, не се съдържат само в грейпфрутите, посочва изданието Science Alert. Съединението се съдържа също в помелото и портокалите.

„Сокът позволява на по-голямо количество от лекарството да попадне в кръвта, а това води до повече странични ефекти“, обяснява фармакологът Шиу Хуанг от Агенцията за контрол на храните и лекарствата

Лекарят подчертава, че човешкото тяло произвежда ензим, наречен цитохром, съдържащ се в черния дроб и тънките черва. Той помага на организма да разгражда малки чужди молекули като токсини, за да може да ги изхвърли.

Експертът допълва, че цитохромът играе решаваща роля в метаболизирането и усвояването на много медикаменти.

„Фуранокумарините нарушават способността на организма да произвежда или ефективно да използва други ензими. Само една чаша сок от грейпфрут намалява активността на ензимите в черния дроб“, обяснява фармакологът.

Източник: istockphoto

По думите му това пречи на способността на организма ви да метаболизира някои лекарства. „В този смисъл лекарството навлиза в кръвта ви и остават в организма ви за по-дълго време“, посочва Хуанг . 

Изданието пише, че комбинацията от лекарства и сок от грейпфрут води до ефект на предозиране, дори когато сте приели правилната доза от медикамента.

Видът на лекарствата, които взаимодействат с грейпфрута, е много широк – от такива за холестерол и кръвно налягане, за борба с рака, до лекарства против тревожност и депресия.

„Резултатите от подобна комбинация могат да бъдат доста драматични. Ускорен сърдечен ритъм, разпад на мускулната тъкан, токсичност на костния мозък, задух, стомашно-чревно кървене и бъбречна недостатъчност – това са усложненията на някои от лекарствата, които се влияят от фуранокумарините“, казва експертът. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Тези взаимодействия могат да бъдат фатални, категорични са учените.

При някои лекарства грейпфрутът може да има обратен ефект. В даден момент може да установите, че лекарството ви за алергия не е толкова ефективно, колкото преди.

„Ако приемате важни лекарства, не е необходимо непременно да избягвате грейпфрута, сякаш сте вампир и грейпфрутът е светена вода. Просто се консултирайте с вашия лекар или фармацевт“, съветва Шиу Хуанг.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *