Експеримент: Как вижда човек с алкохол в кръвта?

Високата скорост, употребата на алкохол и наркотици са сред най-честите причини за тежките катастрофи.

Според доклад на МВР шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие в катастрофи.

И един експеримент – как вижда човек с 1,2 промила алкохол в кръвта. Показа го симулация в рамките на инициативата „Студенти за безопасност на пътя“.

„Имайте предвид, че тук ви е замъглено само зрението, тоест само едно от сетивата, когато обаче сте под употреба на алкохол тогава вече имате усещането за свръхчовек, самонадеяност, отделно времето за реакция се удължава“, заяви Светослав Васев, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Затова дори да сте пили само 1-2 бири, за да отмине напълно действието на алкохола трябва да минат около 3 часа. При наркотиците този период е по-дълъг и може да отнеме и няколко дни.

Само за едно денонощие при катастрофи у нас са пострадали 26 души, от началото на април загиналите са 13, а пострадалите са над 250.

„Един човешки живот да е отнет, това е огромна трагедия за града и за нас. Това, за което настоявам, е да се увеличат камерите. Разговаряла съм с министъра на вътрешните работи. Зная, че полагат усилия“, допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Посланието на днешното събитие е младите да не изпробват шофьорските си умения и мощността на автомобилите си по пътя, а на пистата. В София обаче писта все още няма. Студентите от специалност „Авто-мото“ в НСА призоваха шофьорите да са разумни и адекватни.

„Да намалим скоростта и да сме по-сигурни в това, което правим“, коментира Николай Веселинов, студент в НСА.

„На пътищата губим лесно здравето си, а понякога и живота си, затова и моят апел към младите е да имат търпение. Шофирането не е сложна дейност, но изисква отговорност и отдаденост“, каза още Димитър Илиев, автомобилен състезател.

Гостите на днешното събитие имаха и възможността да изпитат чувството при удар със 7 км в час, както и да участват в симулацията с въртене на автомобила. Кметът Фандъкова пък качи адреналина като се повози при шампиона по дрифт Ангел Караньотов.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *