Екип от прокурори ще работи по случая с малтретираното момиче от Стара Загора

9

П о разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора от днес е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г. Г., на 26 г., обвиняем за средна телесна повреда на 18-годишно момиче от Стара Загора.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник. В профила си във фейсбук Тодоров написа: „Пълна подкрепа за пострадалото момиче“.

„400 шева“: Пуснаха на свобода мъжа, обезобразил приятелката си

„Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция“, добави Тодоров.

Инцидентът стана на 26 юни, първоначално районният съд постановява задържане под стража на обвиняемия, но горната инстанция изменя мярката за неотклонение и той е пуснат на свобода. По-рано днес министърът на правосъдието Атанас Славов призова прокуратурата да проведе пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес. Във връзка със случая, в Стара Загора организират протест в понеделник, а кметът на града Живко Тодоров обяви пълна подкрепа за пострадалото момиче.

Вчера от Апелативната прокуратура – Пловдив съобщиха, че на 27 юни в Районната прокуратура в Стара Загора е постъпило уведомление от Областната дирекция на МВР – Стара Загора за започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс с пострадало лице – 18-годишно момиче. „По случая веднага е започнало разследване под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Стара Загора и разследващ орган от Първо районно управление на МВР – Стара Загора. Проведени са първоначални действия по разследването – оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, и освидетелстване на пострадалата“, съобщиха от прокуратурата.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа. На 1 юли прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районен съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо обвиняемия Г. Г., съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че случаят е с фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност. Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок. След нейното изготвяне екипът от прокурори ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.  

Районният съд в града е уважил искането на прокуратурата и е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Г. Г. е обжалвал решението пред по-горна инстанция и на 5 юли, със свое окончателно определение, Окръжният съд е отменил определението на Районния съд, се казва в съобщението на държавното обвинение.

„Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата Д. М. След изготвяне на назначената допълнителна съдебномедицинска експертиза наблюдаващият прокурор ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието“, посочиха от държавното обвинение.

По темата

Източник: vesti.bg