Една от най-смъртоносните нощи в ивицата Газа

7

Н ай-малко 78 палестинци бяха убити при нощните израелски удари. Това е една от най-смъртоносните нощи в обсадения анклав по време на продължаващата вече няколко месеца война на Израел, предадоха световните агенции.

ООН: В ивицата Газа има около 50 000 бременни жени

Ударите започнаха преди полунощ и продължиха и по Коледа тази сутрин. Жители и палестински медии съобщиха, че Израел е засилил въздушния и наземния обстрел срещу Ал-Бурейдж в централната част на Газа.

Най-малко 70 души са загинали при израелски въздушен удар, насочен срещу Магази в централната част на Газа, съобщи говорителят на здравното министерство Ашраф Ал-Кидра, като добави, че много от тях са жени и деца.

Израелската армия заяви, че преглежда доклада за инцидента в Магази и се ангажира да сведе до минимум щетите за цивилното население.

Египет предлага споразумение за прекратяване на войната в Газа

Палестинският Червен полумесец публикува кадри на ранени жители, които са транспортирани до болници и уточни, че израелски военни самолети бомбардират основни пътища, възпрепятствайки преминаването на линейки и автомобили на спешна помощ. Медици съобщиха, че при израелски въздушен удар в Хан Юнис в южната част на Газа са загинали осем палестинци.

Папа Франциск изрази съжаление, че посланието на Исус за мир е заглушено от „безсмислената логика на войната“ в самата земя, където той е роден.

„Тази вечер сърцата ни са във Витлеем, където Князът на мира отново е отхвърлен от безсмислената логика на войната, от сблъсъка на оръжия, който и днес не му позволява да намери място в света“, каза папата в базиликата „Свети Петър“ в Рим.

Израелската армия е открила пояси с експлозиви, предназначени за деца

Палестинските християни проведоха коледно бдение на свещи във Витлеем с химни и молитви за мир в Газа, вместо обичайните празненства.

Нямаше голяма елха, обичайният централен елемент на коледните тържества във Витлеем. Фигурките на Рождество Христово в църквите бяха поставени сред отломки и бодлива тел в знак на солидарност с народа на Газа.

Източник: vesti.bg