"Единственото, което виждам е малко светлина"

0

В държавна гимназия в Банкок учителят Дамкернг Мунгтаня се стреми да помогне на учениците да усетят радостта от изучаването на английски език. Незрящ от раждането си, Дамкернг е и единственият учител с увреждания в училището. В Тайланд 2,1 млн. души с увреждания са регистрирани от правителството, но само 6% от тях, в трудоспособна възраст са заети. Дамкернг се стреми да напредне в кариерата си и да вдъхнови повече хората като него, разказва Voice of America (VOA).  

Документалният филм, озаглавен “Extraordinary Teacher Damkerng”, продуциран от Юна Лий, проследява неговата история. Лентата е заснета в Банкок, провинция Накхон Патом, Тайланд. Снимките по проекта започват през август 2023 г., филмът е завършен в края на септември същата година.

“Преподавам английски в училище Satri Si Suriyothai в Банкок. Аз съм човек със зрителни увреждания. Родил съм се преждевременно, поставили са ме в инкубатор, което е предизвикало ослепяването ми. Единственото, което виждам е малко светлина”, разказва учителят Дамкернг Мунгтаня. 

“Преподавам от 6 години. Определено се гордея, че успях да използвам нови методи за преподаване и насърчаване на учениците”, разказва той пред VOA

В Тайланд има 5,1 милиона хора с увреждания. Това сочат данни на Фондацията за социални иновации. Само 2,1 милиона са регистрирани от правителството, а само 6% от регистрираните лица с увреждания на възраст 15-59 години са наети  на работа, сочи още статистиката.  

“Аз съм единственият човек с увреждания в училището. Когато ми възлагат някаква работа, наставниците ми трябва да преценят кои задачи ми пасват. Те преценяват за какво имам нужда от помощ”, разказва преподавателят.

“Това, което ме вдъхнови да стана учител по английски, е умението ми да обяснявам на разбираем и  достъпен език. Винаги съм бил щастлив и горд, че знанията ми са полезни. Най-голямото предизвикателство, с което се сблъсках е реакцията на околните”, посочва Мунгтаня пред VOA

VOA разказва, че Дамкернг се подготвя за годишната си оценка. Той се надява в крайна сметка да бъде повишен на старша учителска длъжност. 

Тайландският закон изисква бизнес и правителствени организации да наемат едно лице с увреждане на всеки 100 служители, съобщава порталът. 

Лица с увреждания твърдят, че нивата на наемане хората с увреждания са ниски. По-специално, процентът на хората с увреждания, наети от правителството, е спаднал от 40% през 2019 г. на 9% през 2023 г. Това сочат данни на Тайландски отдел за овластяване на хората с увреждания. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *