Държавите, налагали най-много цензура в интернет през 2022 г.

1

П овече от 4 милиарда души по света са били засегнати през 2022 година от спирания на достъпа до интернет и до социалните мрежи, като около половината от случаите са били в Азия, сочи годишният доклад на нидерландската компания „Сърфшарк“, предаде ДПА.

Мъск уволни служител казал му, че губи популярност

Докладът обобщава ключови моменти от развитието на глобалната интернет цензура, включително юридическия контрол, потискането или манипулацията на това, което може и не може да бъде гледано, теглено или публикувано в интернет.

През 2022 г. най-много цензура е налагана в Русия, Индия, Иран и в спорната територия на границата между Индия и Пакистан Джаму и Кашмир, посочва нидерландската компания. Джаму и Кашмир е регионът с най-много регистрирани прекъсвания на интернета, като от 2019 г. насам там има безпрецедентни интернет ограничения, изцяло свързани с „политически сътресения“.

Създателите на Instagram пускат нова платформа

В Индия TikTok е забранен от юни 2020 г., а в началото на инвазията в Украйна Русия блокира ключови социални платформи. За да се овладеят местните протести срещу войната, бе ограничен достъпът до Twitter, а малко по-късно и до Facebook и Instagram. Москва спря и достъпа до големи международни сайтове за новини.  

Смъртта на Махса Амини след ареста ѝ от иранската нравствена полиция през септември предизвика масови протести в провинция Кюрдистан и останалата част на Иран. В резултат на това интернет услугите бяха прекъснати почти изцяло, масово бяха засегнати и мобилните оператори. Достъпът до Instagram и „УотсАп“ е ограничен в цялата страна.

Давате ли на бебето да гледа таблет и телевизор? Прочетете това

Що се отнася до другите части на света, WhatsApp остава забранен в Оман, а Twitter, Facebook и YouTube са забранени в Китай от 2009 г. насам.

Пристрастените във Facebook имат една цел

През 2022 г. са регистрирани общо 78 случая на интернет ограничения. Прекъсването на интернет връзката е траело средно по 33 часа, а средната продължителност на цензурата в социалните мрежи е била 114 дни.

Националните протести и политическите сътресения са били основният катализатор за интернет цензура.

Meta пуска Доналд Тръмп обратно в платформите си

Според доклада най-ненавижданата социална мрежа сред авторитарните правителства е Facebook.

Прекъсванията на интернета през 2022 г. са продължавали най-дълго в Буркина Фасо, Русия и Азербайджан.

Източник: vesti.bg