Дуда: С Украйна ще се разберем помежду си

2

П резидентът на Полша Анджей Дуда Анджей Дуда определи днес спора за вноса на зърно от Украйна в страната му като незначителен и каза, че той няма да навреди сериозно на двустранните отношения, предаде ПАП.

В реч на Конгреса за общо бъдеще за възстановяване на Украйна в западния полски град Познан, Дуда омаловажи спора като незначителен в по-широк контекст. „Нямам никакво съмнение, че спорът за доставката на украинско зърно на полския пазар е „дребна работа“, когато бъде направен преглед на полско-украинските отношения като цяло“, каза той.

„Не вярвам, че това може да им повлияе по сериозен начин. Това е проблем, който просто трябва да разрешим помежду си“, заяви президентът на Полша.

Полско-украинските отношения се обтегнаха наскоро заради спора за зърното. По-рано този месец Полша реши да запази ембаргото върху някои украински селскостопански продукти, включително пшеницата и царевицата, поради опасения, че пренасищането с внос от източната съседка може да навреди на полското земеделие. 

В отговор Украйна подаде жалба в Световната търговска организация.

Дуда каза, че разбира, че много делегати на конгреса може да са били разтревожени от последните събития и размяната на думи в медиите и на политически форуми, но в същото време добави:

„За мен сътрудничеството с Украйна и подкрепата за Украйна имат исторически измерения. Казвам това съвсем сериозно.“

Той описа помощта, предоставена от полските граждани компании на Украйна и нейните жители, бягащи от войната, като „огромен капитал от междуличностни връзки, който се натрупа между нашите страни и нации“. Никакъв политически спор не може да подкопае този капитал, изтъкна Дуда.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *