Дрога за над половин млн. лв. откри полицията в Шумен, има задържан

3

К риминалисти от Шумен намериха и иззеха четири килограма кокаин и други наркотици от тайник на автомобил. Задържан е водачът на леката кола – мъж на 52 години, с инициали С.Н.А, с адресна регистрация в София.

Това съобщиха на пресконференция днес директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов. 

Източник: МВР

В петък, около 13:00 часа, на пътя Силистра – Шумен, е бил спрян за проверка автомобил със софийска регистрация. В тайник в леката кола са били намерени около четири килограма наркотик, който на полевия наркотест реагирал на кокаин.

Открити са и още около 130 грама синтетичен наркотик – екстази, както и 12 грама марихуана, отбеляза Гендов.  

Източник: МВР

„Това е най-големият удар на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен за разпространение на кокаин и най-голямото количество, установяван наркотик на територията ѝ. По пазарни цени наркотикът е за над половин милион лева. В зависимост от процентното съдържание на наркотичното вещество, което тепърва ще бъде изследвано в хода на възложените експертизи, от един грам наркотик могат да се формират между две и четири дози“, уточни Гендов. 

Работата по случая е започнала след получен оперативен сигнал и проведено наблюдение, а проверката на автомобила е извършена в района на седми километър край Шумен, съобщиха по-късно от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Източник: МВР

Шофьорът на автомобила е криминално проявен. Той е задържан за 24 часа в районното управление на полицията в Шумен. Днес предстои задържането му за 72 часа, с привличането му като обвиняем, както и отправяне на искане към Окръжния съд в Шумен за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение спрямо него – „задържане под стража“, бе съобщено на пресконференцията.  

По случая е започнато разследване под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен, което се води за престъпление по чл. 354, ал.1 от НК, за което се предвижда от две до осем години „лишаване от свобода“ и глоба от 5 000 до 15 000 лева.

Източник: МВР

Към наказателна отговорност ще се привлече водачът на автомобила, който е осъждан три пъти, като е бил в затвор за две години и 11 месеца, по други присъди на съдилища в Пловдив и Кърджали. Мъжът е осъждан за изнудване, за участие в организирана престъпна група, както и за участие в организирана престъпна група за изработка на неистински документи, съобщи прокурор Куздов.

Той уточни, че в хода на разследването може би ще му бъде предявено ново обвинение във връзка със стойността на наркотичните вещества, както и с точното им количество и качество, което ще бъде изяснено и с физико- химическа експертиза. 

„Мъжът е родом от Кърджали, има адресна регистрация в София. Казал е, че постоянно пребивава в Белгия. Това негово движение сочи, че може да се отклони и евентуално да осуети привеждане в сила една по-тежка осъдителна присъда. Поради тази причина ще поискаме мярка за неотклонение „задържане под стража“, отбеляза Куздов и допълни, че мъжът е бил сам в управлявания от него автомобил. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *