Доц. Кунчев каза има ли рискове от замърсяване по Черноморието

13

П рез изминалата седмица спорът чисто ли е българското море предизвика полярни мнения сред туристи, институциите и бранша. Причината е изследване на Асоциация „Активни потребители“ и учени от Софийския университет, което показа притеснителни данни за замърсяване на 7 плажа.

„През годините не сме преставали да вършим работата си, да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, взимаме проби от 116 места по Черноморието и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да класифицираме един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен”, заяви пред NOVA доц. д-р Ангел Кунчев.

Екоминистърът: Не е работа на МОСВ да крие данни, за да популяризира туризма

Той посочи, че няма рискове за плажуващите„На 21-23 август бяха взети последните проби от всички плажове в Бургаска област. Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен така нареченият „Лиман“ има малко раздвижване, но показателите са много далеч от тези, които бяха съобщени от „Активни потребители“. Това не ги прави негодни за къпане“, посочи още той.

„В понеделник ново пробовземане, включително на тези по-рискови места, и то заедно с представители на участващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва и в изпълнение на критериите“, допълни Кунчев. 

Заради твърденията за водата по Черноморието ни: Обединения в туризма ще търсят правата си

Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

По темата

Източник: vesti.bg