Донев: Оставете за след изборите темата с Паметника на Съветската армия

2

П олитиците да оставят темата за преместването на Паметника на Съветската армия в София за след изборите, коментира в Кюстендил служебният премиер Гълъб Донев.

„В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим“, каза министър-председателят.

Напрежение пред Столичната община: Срещу сградата започнаха да летят яйца

Протестиращи хвърляха яйца и боя по сградата на Столичната община

Той коментира, че според него политиците трябва да оставят тази тема за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.

Премиерът посочи, че подготовката за изборите на 2 април върви по план-графика на Централната избирателна комисия, а правителството подпомага действията по провеждането на вота.

Паргов: Паметникът на Съветската армия е международно защитен

Той посочи, че правителството е приело план-сметката за предстоящите избори и я е допълнило с близо 6,5 милиона лева, за да бъде осигурено новото изискване в Изборния кодекс за видеонаблюдение и видеозаснемане.

„Започват масови проверки и кампания от страна на МВР, Националната агенция за приходите и другите контролни органи, които следят за купения, корпоративния вот, за да може да осигурим честни, демократични избори, такива, каквито нашата държава е имала през последните десетки години“, каза още пред журналисти премиерът. 

Трайков: Това не е руски паметник, а пропагандно съоръжение

Донев коментира и темата с цените на основните хранителни стоки у нас и посочи, че като практика в момента се наблюдава в редица търговски магазини поставянето на трайни промоции и намаления на цените от 25-27 процента, което според него говори, че има резерв по отношение на намаляването на цените на хранителните продукти, основно на онези, които са от първа необходимост и най-много засягат хората с ниски доходи.

„Проверките на контролните органи, които имат отношение към защитата на потребителите, ценообразуването, качеството на храните, ще продължават. Наложени са вече няколкостотин глоби на различни търговци, предстоят още срещи с представителите на търговските вериги и производителите. Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се провери това кой къде какви надценки слага. Не е допустимо един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече от същият продукт в същите търговски магазини в западните държави от ЕС“, коментира Гълъб Донев.

Той посочи, че проверките и налагането на санкции продължават, за да бъдат „изсветлени“ всички участници във веригата на продуктите до щанда.

По отношение на проверките за некачественото строителство на пътища и арестите в бранша, премиерът посочи, че проверките там също ще продължат. Той подчерта, че те са започнати преди предизборната кампания и не са насочени срещу политически партии и техни поддръжници.

„Всички материали, събрани от МВР са предадени на съответните правоохранителни органи и всичко е в техните ръце“, каза още Гълъб Донев.

Премиерът се включи днес в Кюстендил в отбелязването на 80-ата годишнина от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Той се поклони пред паметника на Димитър Пешев и Иван Момчилов в центъра на града и се включи в шествие по повод годишнината.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *