Доживотен затвор за извършителя на масово убийство в руско училище

1

Р уски съд осъди днес на доживотен затвор млад мъж, който през 2021 г. уби седем ученици и двама учители при стрелба в училище в руската република Татарстан, предаде Франс прес.

Руският Следствен комитет, отговарящ за разследването на тежки криминални случаи, посочи в изявление, че Илназ Галявиев е получил тази присъда, след като е бил признат за виновен, наред с други неща, в убийство и незаконно притежание на експлозиви.

Нападение в училище в Русия, загинали деца

„Галявиев е признал своята вина напълно и се е разкаял за действията си“, каза Следственият комитет.

На 11 май 2021 г. младежът, тогава 19-годишен, влезе в бившето си училище, гимназия № 175 в Казан, столицата на република Татарстан, въоръжен със законно придобита пушка. След като задейства самоделно взривно устройство, той откри огън.

Галявиев е убил седем деца от един и същи 4-и клас, на възраст 13-14 години, както и двама учители. Повече от 20 ранени бяха настанени в болница.

Този вид нападения се увеличават през последните години в Русия, отбелязва АФП.

През 2018 г. тийнейджър уби 19 души, преди да се самоубие, в гимназия в Керч, в анексирания Крим. Руският президент Владимир Путин хвърли вината за трагедията върху „глобализацията“, имайки предвид, че феноменът на училищните стрелби идва от САЩ.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *